Mai mulți moldoveni își povestesc, într-un filmuleț video numit „Primul drum spre Italia”, postat pe pagina de Facebook „Diaspora contează”, experiențele dramatice pe care le-au trăit pentru a ajunge la muncă peste hotare.

Pe jos prin păduri, pe ploaie, în frig, prin spini, închiși săptămâni întregi sau transportați în portbagaj, sunt doar câteva episoade din drumul lor spre o viață mai bună.

„Puteam să-mi pierd viața. Nu știu dacă merita pentru o asemenea călătorie”, spune, la un moment dat, o femeie care a îndurat multe până s-a văzut în Italia.

„Pentru a aduce în prim plan experiențele multor moldoveni din diasporă, vom promova pe parcursul următoarei luni o serie de filmulețe documentare, realizate cu multa trudă și dedicație de către doamna Viorica Ungureanu, care prezintă mărturiile vii ale imigranților moldoveni. Filmulețele sunt de o uluitoare franchețe și prezintă cu lux de amânunte ce înseamnă a-ți părăsi țara de baștină și a încerca să-ți construiești de la zero o viață peste hotare”, anunță pagina de Facebook „Diaspora Contează”.

Sursa: ZIarul National