Selectați pagina

Zeci de sate pustii, case părăsite sau pe cale de a se ruina

Zeci de sate pustii, case părăsite sau pe cale de a se ruina

Aceasta este imaginea mai multor localităţi din Moldova. Oamenii spun că din cauza sărăciei, lipsei locurilor de muncă, dar şi a emigrării populaţiei sunt nevoiţi să-şi părăsească locuinţele şi să plece în căutarea unui trai mai bun, relatează publika.md

Boris Moscalciuc locuieşte în satul Oclanda din raionul Soroca mai bine de 20 de ani. Bărbatul spune că pe lângă emigrarea tinerilor în oraşe, satul se mai confruntă cu o problemă.

„Ca şi în majoritatea satelor – beţia. Tineretul vine nu ştiu de unde şi se apucă de pahar. De lucrat nu vor să lucreze.”, a spus locuitorul satului Oclanda, Boris Moscaliuc.

Acesta, însă, nu este singurul necaz.

„Nu sunt locuri de muncă pentru tineri. Au învăţat, dar nu au unde se angaja.”, a mai spus locuitorul satului Oclanda, Boris Moscaliuc.

Şi alţi locuitori sunt de aceeaşi părere.

„Acum toţi tinerii se străduie să plece pentru a-şi câştiga existenţa.”

„Majoritatea au plecat în oraşe, peste hotare, în Rusia… Care şi pe unde.”

„Lucrăm în pădure, încercăm să ne descurcăm cumva. Câştigăm pe unde putem, dar este greu.”

Un alt sat, aceleaşi probleme. În comuna Cremenciug de lângă Oclanda, amplasată chiar pe malul Nistrului şi cu un peisaj de vis, localnicii se tem să îşi renoveze casele de frica inundaţiilor.

„- Dapoi cum să trăim dacă vine şi ne îneacă, uite în ogradă. – Este greu? – Da. – Multe neajunsuri sunt – De exemplu? – Pensia puţină, nu sunt locuri de muncă.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, în ţara noastră locuiesc mai mult de 3 milioane de oameni, dintre care, peste jumătate locuiesc în mediul rural.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке