comert cu organe pe itnernetRinichi, bucăți de ficat, pancreas și chiar plămâni – contra cost pe Internet. Comerțul ilicit cu organe și țesuturi umane „înflorește”, în pofida eforturilor depuse de instituțiile abilitate cu prevenirea și combaterea acestui fenomen. Insuficiența cronică a organelor necesare pentru puținele transplanturi realizate în Moldova îi stimulează pe traficanți, care pe de asupra, de cele mai deseori, scapă nepedepsiți.

Vând rinichi! Atât e de ajuns să tastezi în câmpul de căutare de pe Google pentru a găsi instantaneu zeci de numere de telefon ale unor moldoveni care își scot la licitație propriile organe. Oferta cuprinde detalii, cum ar fi grupa sangvină sau vârsta donatorului. În doar jumătate de oră am reușit să luăm legătura cu mai mulți dintre ei și chiar să negociem o eventuală „achiziție” de acest fel.
Administratorii site-urilor își declină responsabilitatea, iar procurorii se declară neputincioși, pentru că legislația nu impune pedepse pentru astfel de postări pe Net.
Eduard Bulat, Procuror, Șeful Secției Combaterea Trafcului De Persoane: «Administratorul se află în România și încercăm să colaborăm cu administratorul cu reprezentanții acestui site avem pe alt dosar expediat și comisiei rigatorie , am solicitat asistența organelor competente din România pentru a interveni pe aceste cazuri, adică verificăm periodic».
Împins de sărăcie, un tânăr din Capitală și-a vândut acum câteva luni un rinichi. După ce i-a fost prelevat organul, starea de sănătate a acestuia s-a agravat continuu. Acum el însuși are nevoie de un rinichi.

[youtube]http://youtu.be/l3S4FY7H7g0[/youtube]

OLGA SARIVAN, VITALIE DRĂGĂLIN, PENTRU COTIDIAN via tv7.md