Selectați pagina

Zeci de mii de jucării periculoase, retrase din magazinele din țară

Zeci de mii de jucării periculoase, retrase din magazinele din țară

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) a efectuat în ultima perioadă mai multe controale la unităţile comerciale care vînd jucării pentru copii.
Ca urmare a acestora, inspectorii instituţiei au interzis comercializarea a 33 827 de jucării în sumă totală de 636 628 lei, transmite moldpres.

Acţiunile APCSP au fost determinate de un şir de plîngeri parvenite de la consumatori, inclusiv în spaţiul on-line, care atestau neconformitatea unor jucării pentru copii, prezentînd pericol pentru siguranţa şi sănătatea acestora. Printre jucăriile neconforme se numără trotinete, biciclete, jucării cu umplutură moale, păpuşi, jocuri de masă, jucării din plastic etc.

Conform Agenției pentru Protecția Consumatorilor, cele mai frecvente încălcări depistate în urma verificărilor pieţei ţin de expunerea în comerţ a produselor fără informaţia completă privind ţara producătoare, producătorul, denumirea importatorului, precum şi lipsa informaţiei în limba de stat privind măsurile de precauţie şi modul de utilizare; expunerea în comerţ a jucăriilor pentru copii fără o evaluare obligatorie a conformităţii, în lipsa declaraţiei de conformitate, lipsa rapoartelor de încercări la indicii de inofensivitate ş.a.

În acest context, APCSP vine cu mai multe recomandări privind corectitudinea şi siguranţa procurării jucăriilor pentru copii. Astfel, instituţia atenţionează consumatorii să verifice eticheta produselor, cumpărînd doar jucării care au marcajul CE (acesta indică faptul că jucăria respectă cerințele aplicabile stabilite în legislația comunitară de armonizare transpusă și în legislația națională); să nu procure mărfuri care nu sînt însoţite de instrucţiuni de utilizare; să procure jucării la producătorii cu reputaţie, verificaţi în sensul calităţii şi siguranţei etc.

Totodată, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței solicită populaţiei să semnaleze orice problemă de siguranţă legată de jucării, dar şi de alte produse şi servicii, apelînd la Telefonul consumatorului 022 51 51 51 sau accesînd pagina consumator.gov.md.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii