Selectați pagina

Zăcăminte de petrol şi gaz din Moldova. O companie americană, selectată de a „săpa” pe o treime din teritoriul țării

Zăcăminte de petrol şi gaz din Moldova. O companie americană, selectată de a „săpa” pe o treime din teritoriul țării

O companie americană a fost selectată pentru a explora zăcăminte de petrol și gaz. În acest sens, Guvernul de la Chișinău și compania americană Frontera Resources au semnat un protocol de colaborare. Astfel, americanii vor explora hidrocarburile din sudul Republicii Moldova şi vor investi peste 6 milioane de dolari în următorii 5 ani, cu potenţial de creştere la 50-100 milioane, în caz de succes. Potrivit contractului, aproape o treime din suprafața țării a fost dată în concesiune pentru 50 de ani

„Planurile noastre aici, în ţară, sunt de a explora petrol şi gaz în următorii 5 ani şi să căutăm zăcăminte în sudul ţării”, a precizat directorul companiei americaneSteve Nicandros.

La rândul său,  ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat că Moldova va avea cel mai mare câștig.

„Noi suntem dependenți energetic, astfel vom avea propriile resurse. Vom crea interconexiuni și anumite excese vor putea fi exportate în UE. Au fost făcute cercetări până acum, care spun că există rezerve consistente de gaze naturale și petrol. Legea RM prevede că o companie primește drepturi de a eplora și obține automat și dreptul de a exploata. Compania vine cu investiții pe riscul său, iar dacă va identifica rezervele – le va vinde”, a precizat ministrul.

Important este că în contract este prevăzut și un capitol ce prevede ca nu mai puțin de 60% din angajați să fie cetățeni ai RM, în total americanii promit că vor fi angajați circa 300 de persoane.

„Frontera Resources” este o companie internațională de explorare și producție de petrol și gaze naturale, înființata în 1996. Prioritatea companiei este identificarea oportunităților și operarea pe piețele emergente din Europa de Est în jurul Mării Negre.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *