Selectați pagina

Vor scoate icoanele din scoli?

Vor scoate icoanele din scoli?
Instituțiile de învățământ nu mai trebuie să promoveze religia în rândul elevilor, iar Ministerul Educației trebuie să pună capât acestei practici.

Instituțiile de învățământ nu mai trebuie să promoveze religia în rândul elevilor, iar Ministerul Educației trebuie să pună capât acestei practici.

Instituțiile de învățământ nu mai trebuie să promoveze religia în rândul elevilor, iar Ministerul Educației trebuie să pună capât acestei practici.

Declarația aparține Centrului de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO) care acuză Guvernul că încalcă Constituția R. Moldova.

„Nivelul de îndoctrinare creştin-ortodoxă în cadrul sistemului de învățământ este foarte înalt. Această îndoctrinare se manifestă prin ore şi activităţi creştin-ortodoxe de facto impuse elevilor, în abundenţa obiectelor şi simbolurilor religioase prin şcoli, în limbajul şi mesajele cu conotaţii clare creştin-ortodoxe din partea cadrelor didactice, etc. Această situaţie vine în contradicţie directă cu Constituţia Republicii Moldova, care stabileşte că învățământul de stat trebuie să fie laic”, susțin reprezentanții CIDO.

Potrivit unui studiu realizat de CIDO, 40 la sută din şcolile pe care le-au vizitat experții aveau pe coridoare şi în clasele de studii obiecte şi simboluri creştin-ortodoxe, precum icoane, răstigniri sau tablouri cu tematica religioasă, iar în clădirea unei școli din municipiul Chişinău funcţionează o biserică creştin-ortodoxă. Reprezentanții CIDO mai spun că încadrarea elevilor la orele de religie în multe cazuri este realizată în mod colectiv, fără acordul direct al părinţilor şi copiilor, chiar dacă disciplina este una facultativă.

„Organizaţiile societăţii civile din domeniul drepturilor omului solicită insistent Guvernului şi Ministerului Educaţiei să oprească încălcările flagrante şi grave ale Constituţiei și să asigure caracter cu adevărat laic sistemului de învățământ public…Republica Moldova nu poate ignora până la nesfârșit angajamentele asumate pe plan internaţional, şi trebuie să apuce calea spre o democraţie veritabilă de tip european”, concluzionează Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului.

Sursa: ziarul national.md

3 Comentarii

 1. oana

  Nimeni sa nu puna mina pe icoane si alte sfintenii din scoli!Tara noastra este crestin-ortodoxa,deci si in scoli copiii nostri trebuie sa studieze religia neamului,sau poate ne intoarcem inapoi la perioada comunista?Iar in europa,in scoli,la fel se studiaza religia ca obiect avind pe coridoare rastignirea lui Iisus.Dumnnezeu sa ne ajute!

  Răspuns
 2. simona

  Dumnezeu sa va ajute , ca mare napasta este si asupra voastra!

  Răspuns
 3. Veronica

  De ce isi baga nasul in tara noastra toti distrabalatii? Acuma nu le place ca se invata religia in scoli , miine n-o sa le placa in genere ca exista biserici!!! Ce porcarie ma e si asta?! Religia trebuie sa existe peste tot si sa se stie de ea. Omul trebuie sa isi aleaga drumul pe care vrea sa il ia in viata cand este major deja, cand e in stare sa inteleaga ce e bine si ce e rau, dar nu asa, sa fie manipulat de sistemul asta corupt si murdar care face totul ca se ne stearga identitatea de pe fata pamintului. SI acum ce au de gand, sa scoata icoanele si sa puna in scoli aparate de prezervative si cafea????? Ce mizerie!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *