Selectați pagina

Vor să oprească Sfînta Împărtăşanie ca să nu se îmbolnavească oamenii

Vor să oprească Sfînta Împărtăşanie ca să nu se îmbolnavească oamenii

Vor să oprească Sfînta Împărtăşanie ca să nu se îmbolnavească oamenii

Medici: Prin linguriţa de împărtăşanie se transmit boli grave, precum hepatita C şi virusul HIV

Credincioşii care se vor împărtăşi după Postul Adormirii Maicii Domnului riscă să se îmbolnăvească din cauza linguriţei de împărtăşanie. Medicii atrag atenţia asupra bolilor extrem de periculoase, de la hepatita C şi până la virusul HIV, ce pot fi transmise prin intermediul linguriţei folosite pentru împărtăşirea tuturor credincioşilor care vin în biserică, scrie b365.ro

Medicii susţin că linguriţa de împărtăşanie folosită la comun reprezintă un mare risc. “Se pot lua astfel toate bolile infecţioase transmisibile pe cale orală, de la hepatita A şi B – frecvent şi doar prin salivă – până la hepatita C şi HIV, dacă saliva e contaminată cu sânge. Dacă există o sursă activă de sângerare la nivelul gingiei sau al danturii, pentru că foarte multe persoane poartă proteză, saliva se contaminează. Cei care au HIV pozitiv suferă de sângerări frecvente la nivelul gingiilor şi, pentru a evita pericolul transmiterii, ar trebui să folosească doar recipiente din sticlă de uz personal. Preoţii mizează pe proprietatea obiectelor de argint şi pe alcoolul din vin, dar HIV nu reacţionează la alcool. Vinul e slab alcoolizat, iar la împărtăşanie linguriţa nu are timp să stea în vin, pentru că oamenii vin unul după altul. Există un risc de contaminare pe care ţi-l asumi. Ideal ar fi să se utilizeze linguriţele de unică folosinţă”, a explicat, pentru “ring”, medicul ginecolog Cristina Dobre.

Preoţii spun însă că linguriţa de împărtăşanie nu constituie un pericol pentru credincioşi. „În 45 de ani de preoţie, nu mi s-a întâmplat să se îmbolnăvească cineva din parohia mea. Trebuie să înţelegeţi că Sfânta Împărtăşanie e aparte, prin ea nu se transmit boli, nu se transmite nimic negativ. Eu am slujit la un sanatoriu TBC şi nu mi s-a întâmplat nimic. Dumnezeu dă o imunitate a credinţei, puterea şi posibilitatea să ştim ce primim odată cu acest dar. Exact aşa cum se spune în Evanghelie: «V-am dat putere să călcaţi peste şerpi şi peste scorpii, şi peste toată puterea vrăjmaşului, şi nimic nu vă va vătăma». Aparent, poate că nu e igienic să folosim aceeaşi linguriţă, dar vă asigur că nu se poate întâmpla nimic rău. Toate sfintele vase sunt păstrate cu grijă. Dacă ne temem, nu suntem convinşi şi ne îndoim de puterea lui Dumnezeu, atunci ni se poate întâmpla pentru că este credinţa slabă. Trebuie să crezi cu toată puterea că la biserică primeşti credinţă şi nădejde, nu boală. Dacă ne punem problema îmbolnăvirii din cauza linguriţei de la împărtăşanie, de ce nu ne temem că ne-am putea îmbolnăvi şi la restaurant că tacâmurile nu sunt bine spălate?!”, a declarat, pentru “ring”, un preot care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Săptămâna trecută, un preot a refuzat să împărtăşească un copil folosind o linguriţă de unică folosinţă, spunând că şi oamenii care suferă de boli grave sunt împărtăşiţi, fără probleme, cu aceeaşi linguriţă.

În schimb, unii preoţi au decis să renunţe la folosirea aceleiaşi linguriţe pentru împărtăşirea credincioşilor. “Împărtăşim credincioşii cu linguriţe dedicate fiecăruia din dorinţa de a-i împărtăşi numai cu Sfintele Taine şi nu cu materie salivară ori bacteriană de pe limba şi din cavitatea bucală a altora.”, a spus Lucian Grigore, preot paroh la Biserica Domnească “Sf. Gheorghe”, din Piteşti.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Urmăritori / Pingbacks

  1. VOR SĂ OPREASCĂ SFÎNTA ÎMPĂRTĂŞANIE CA SĂ NU SE ÎMBOLNAVEASCĂ OAMENII | ortodoxiadreaptacredinta - […] https://www.aparatorul.md/vor-sa-opreasca-sfinta-impartasanie-ca-sa-nu-se-imbolnaveasca-oamenii/   […]

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *