Selectați pagina

Vor fi aplicate PEDEPSE MAI ASPRE pentru violenţa în familie

Vor fi aplicate PEDEPSE MAI ASPRE pentru violenţa în familie

familie despartitaParlamentarii vor pedepse mai aspre pentru cei care îşi agresează membrii familiei. Persoanele, bănuite de comiterea actelor de violenţă, se vor alege imediat cu un ordin de restricţie de urgenţă, care le va interzice agresorilor să se apropie de familie.

Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege, votat, ieri, în prima lectură de deputaţi.

Autorii documentului susţin că, după operarea modificărilor, victimele violenţei în familie vor beneficia de mai multă protecţie.

“19 la sută dintre femei care au fost violenţei sexuale cel puţin o dată pe parcursul vieţii. Vreau să fac referire şi la acei copii care au fost separaţi ca rezultat a unui pericol eminent pentru viaţa şi sănătatea copilului. Circa 300 de copii care au fost separați de mediul familial”, a spus viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei Viorica Dumbrăveanu.

Documentul a fost votat în unanimitate de parlamentari.

“63 de procente din femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de violență pe parcursul vieții lor. Din punctul meu de vedere, cifra pe care urmează să o spun este cel mai grav lucru care poate să se întâmple într-o relație umană. Fiecare a 17-a femeie care a fost supusă violenței fizice a pierdut pruncul”, a spus deputata PLDM, Liliana Palihovici.

„”Femeile, victime ale violenței sunt adesea izolate, sunt incapabile de a solcita suport și protecție, iar acest flagel al violenței afectează profund copii, afectează relațiile dintre parteneri, destramă familii”, a spus deputata PDM, Valentina Stratan.

Ordinul de restricţie pentru persoanele bănuite de acte de violenţă ar putea fi eliberat pentru cel mult 10 zile.

“Ordonanţa de protecţie se introduce în termen de 24 de ore. Şi înţeleg că 24 de ore e un termen prea mare, e nevoie de intervenţii imediate. Totuşi consider că este absolut greşit ca ordinul de protecţie să fie eliberat de un colaborator de poliţie doar în baza unor bănuieli rezonabile.”

Potrivit documentului, victimele violenței familiale, inclusiv copiii, vor beneficia de sprijin psihologic gratuit şi vor putea cere despăgubiri materiale agresorului.

De la începutul anului, aproape 500 de dintre acestea s-au adresat poliției pentru a li se acorda protecție.

Potrivit specialiștilor, violența este generată, în mare parte, de consumul excesiv de alcool, de conflicte şi de lipsa de educaţie.

Sursa: publika.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.