Selectați pagina

Vor distruge cărţile electronice plăcerea de a citi?

Vor distruge cărţile electronice plăcerea de a citi?

ebookUn studiu recent realizat de Trustul Naţional Britanic pentru Alfabetizare a ajuns la concluzia că, în comparaţie cu copii care citesc cărţi pe suport de hârtie, cei care citesc zilnic doar cărţi electronice sunt mai puţin predispuşi să devină cititori fideli. Raportul recunoaşte avantajele tehnologiei, dar face apel în favoarea unui echilibru sănătos în ceea ce priveşte folosirea dispozitivelor şi a cărţilor.

Studiul a fost realizat pe 34.910 tineri cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, fiind examinate abilităţile şi plăcerea acestora de a citi, în contextul influenţei acestei tehnologii.

Rezultatele studiului arată că, în cazul tinerilor care citesc zilnic de pe ecran, probabilitatea ca aceştia să se plaseze deasupra cititorilor medii, ca şi volum de lectură, este de aproape două ori mai mică decât în cazul celor ce utilizează doar cărţile pe suport de hârtie sau a celor ce citesc atât pe ecran cât şi pe hârtie (15,5% vs. 26%).

De asemenea, în cazul celor care citesc doar de pe ecran, probabilitatea ca ei să se simtă bine citind foarte mult este de de trei ori mai mică decât a cititorilor din celelalte categorii mai sus menţionate (12% versus 51%), iar probabilitatea de a avea o carte preferată este de 59% comparativ cu 77%.

Astfel de studii pun un semn de întrebare: pe măsură ce tot mai mulţi copii au propriile dispozitive electronice de citit care înlocuiesc colecţii întregi de cărţi tradiţionale, cum afectează acest lucru comunicarea şi abilităţile lor de citire? Cum afectează plăcerea lor de a se bucura de experienţa cititului în contrast cu simpla trecere peste text şi a aflării întâmplărilor?

Librăriile încep să dispară din comunităţi pe măsură ce consumatorii optează din ce în ce mai mult pentru cărţile electronice. Graniţele au dispărut în 2011 şi, treptat, începe să iasă la iveală un nou tipar de consumatori care aleg cărţile electronice în detrimentul celor clasice. Cât timp a trecut de când  ai intrat într-o librărie să cauţi şi să cumperi o carte pentru tine sau pentru copilul tău? În trecut, acest lucru se întâmpla mult mai frecvent decât în ziua de azi. Să vorbeşti despre cărţi cu un furnizor local, să primeşti un autograf pe o carte, să întâlneşti un autor, să răsfoieşti cartea preferată, să asişti la un festival de cărţi cu prietenii, să cauţi şi să găseşti printre rafturi o carte de mare preţ sunt lucruri care încep cu repeziciune să ţină de domeniul trecutului. Marile companii disponibile pe internet vin să domine piaţa strivind micii editori cu cărţi pline de potenţial.

Ce impact au toate acestea asupra semnificaţiei cărţilor şi literaturii?

de Jane Fagan, Mercator.net

traducere: Mihaela Sanpetrean

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *