În anul curent, în Republica Moldova va fi recoltată o cantitate mai mică de miere de albini, deoarece în primăvara anului curent au murit 30-50 la sută din albinele apicultorilor, din cauza secetei, care a avut loc în vara anului 2020 şi din cauză că familiile de albini au iernat foarte greu, susţine preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Ion Maxim, transmite IPN.

albine moarte

Vom avea mai puţină miere: Peste 30-50% din albini au murit, din cauza secetei

Potrivit lu Ion Maxim, apicultorii afectaţi de seceta din vara 2020 n-au fost incluşi la subvenţionare directă, deoarece Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) nu a elaborat şi aprobat sistemul unitar de identificare a stupinelor şi stupilor conform politicilor Uniunii Europene în domeniu.

Un alt obstacol important în dezvoltarea sectorului apicol este lipsa finanţării de stat a Planului de acţiuni pentru anii 2021-2022 privind implementarea Programului naţional de dezvoltare a apiculturii pentru anii 2021-2025, chiar dacă acesta a fost aprobat de către Guvern, a subliniat preşedintele ANARM.

Solicitat de IPN, Valentin Roşca, şeful direcţiei politici de producţie, procesare şi reglementare a calităţii produselor de origine animală din cadrul MADRM a opinat că „sunt aberaţii” afirmaţiile potrivit cărora nu există finanţare pentru Planul de acţiuni pentru anii 2021-2022 privind realizarea Programului naţional de dezvoltare a apiculturii. „Să examineze mai detaliat programul şi planul şi o să ajungă la concluzia că e un pic situaţia altfel. Marea majoritate a acţiunilor sunt prevăzute în regulamentele de subvenţionare. Respectiv, ele sunt implementate prin intermediul subvenţionării. Nimeni nu o să le aloce lor (apicultorilor – n.red.) o sumă separată”, a spus Roşca.

Întrebat de ce apicultorii afectaţi de seceta din vara 2020 n-au fost incluşi pentru subvenţionare directă, responsabilul de la MADRM a precizat că „plăţile directe nu sunt nişte despăgubiri, ci nişte stimulente pentru un anumit sector. Apicultorii însă percep plăţile directe ca pe nişte despăgubiri. Asigurarea este una dintre cerinţe pentru a beneficia de subvenţii. Subvenţiile se dau în Republica Moldova pentru dezvoltare. Una dintre condiţii pentru a putea accesa subvenţii este şi asigurarea bunurilor achiziţionate, care sunt ulterior subvenţionate de către stat. Este mecanismul de asigurare, statul nu trebuie să vină cu compensări diverse, ci trebuie să stimuleze asigurarea bunurilor sau a recoltelor, roadelor, în cazul apicultorilor. Respectiv, apicultorii trebuie să-şi asigure recoltele, iar statul vine cu compensarea a 70% din valoarea primelor de asigurare”, a explicat Valentin Roşca.

Contactată de IPN de mai multe ori, Tatiana Nistorică, secretar de stat la MADRM a răspuns prin mesaj că este ocupată şi nu poate vorbi la telefon.

La 16 aprilie curent, reprezentanţii asociaţiilor din sectorul agroalimentar, inclusiv ANARM, au discutat, în format online, cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, despre problemele cauzate de pandemie şi seceta din anul 2020. Şefa statului a subliniat că va susţine agricultorii în vederea dezvoltării durabile a sectorului, în special prin aprofundarea discuţiilor cu partenerii de dezvoltare, pentru a atrage investiţii de calitate în agricultură şi a dat asigurări că astfel de dialoguri vor avea continuitate.

Potrivit datelor ANSA, în prezent în Republica Moldova sunt înregistraţi circa 8 mii de apicultori.