Președintele turc, Recep Erdogan, a cerut tuturor turcilor care trăiesc în Europa să aibă din ce în ce mai mulți copii, spunând că ei sunt viitorul continentului și că ar fi cel mai bun răspuns la „nedreptățile” impuse de occidentali.

Președintele Turciei, Tayip Recep Erdogan, le-a cerut vineri turcilor să răspundă la injustițiile impuse de Occident, relatează RT.

Aflat în orașul Eskisehir, Recep Erdogan i-a îndemnat pe turci să facă cel puțin 5 copii dacă vor să răspundă împotriva nedreptăților.

„Duceți-vă și trăiți în cartierele cele mai bune! Conduceți cele mai bune mașini! Trăiți în cele mai bune case! Asigurați-vă nu trei, ci cinci copii! Pentru că voi sunteți viitorul Europei. Acesta va fi cel mai bun răspuns la nedreptățile împotriva voastră”, a declarat vineri Erdogan în orașul Eskisehir.

Observațiile au fost făcute în timp ce președintele turc milita pentru un „DA” în referendumul constituțional care i-ar acorda puteri zdrobitoare. Acesta este cel mai recent mesaj transmis Europei de către Erdogan după ce Olanda le-a interzis duminică oficialilor turci să se adreseze mulțimii la Rotterdam, iar demonstranții turci au fost dispersați de autorități cu tunuri de apă.

Erdogan a acuzat Olanda, inclusiv de terorism, declarând că statul olandez a acționat precum naziștii. Ministrul de Interne al Turciei, Suleyman Soylu, a declarat joi seara că UE face „jocuri” pentru a preveni Ankara să nu devina puternica. Soylu a precizat că Turcia ar putea trimite lunar 15.000 de refugiați în Europa. Oficialul turc a amenitat atât Olanda cât și Germania, după ce trei landuri germane au anulat mai multe mitinguri programate.

Joi, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat că Europa se îndreaptă spre „războaie religioase”.

Erdogan se bazează în mare măsură pe sprijinul a 5,5 milioane de cetățeni turci care trăiesc în străinătate pentru a primi un „DA” la referendumul prin care vrea sa obțină puteri sporite în interiorul statului turc. Dacă Erdogan câștigă simpatia turcilor din UE, atunci ar putea emite decrete, ar putea sa declare starea de urgență, să numească miniștri și oficiali de stat și să dizolve Parlamentul.

Criticii săi spun că succesul referendumului ar desființa sistemul de control și de echilibru al țării.