Selectați pagina

Virgil Maxim: Scrisoare-testament catre fiica sa, Tatiana

Virgil Maxim: Scrisoare-testament catre fiica sa, Tatiana

virgil_maximScumpa mea fetita, Tatiana,

Iti las in grija cele cateva “insemnari” din caietele si hartiile pe care te rog sa le incredintezi Domnului Ioan Puscas si Parintelui Liviu Branzas. Daca Parintele Liviu Branzas si dr. Ioan Puscas considera ca e bine, D-l R. Codrescu va superviza toate aceste texte si va face indreptarile (de va fi cazul) si adnotarile de rigoare, daca va binevoi sa dea curs acestei rugaminti a mele.

Pentru “Poemele isihaste“, aflate in peretele de beton din Caminul Nr. 1 de nefamilisti de la Poarta Rafinariei Brazi (locul precis este indicat in schita alaturata), D-l Puscas si Par. L. Branzas, precum si D-l R. Codr. sa ia legatura cu D-l Ing. Mihai Martalog (Palatul Administrativ – Casa Alba – Etaj 3 Camera 38, Ploiesti) care va putea facilita scoaterea lor.

D-l R. Codr. si Pr. L. Branzas sa se ocupe de refacerea si publicarea lor de vor voi.

Pentru volumul memorial “Imn pentru curcea purtata”, care apare la Editura Gordian, rezultatul vanzarii va ramane in sustinerea acestei Edituri, iar 10% din acest beneficiu, Bisericii Acoperamantul Maicii Domnului din cartierul nostru, respectiv predati Par. C. Badulescu.

Pentru cartea D-lui Trifan Traian, lucrul acesta priveste pe D-na Maria Trifan, fiica dansului, din Brasov.

Poate ai sa te intrebi, daca nu ti-am lasat si tie ceva. Da, iti las grija sufletului tau spre curatie si mantuire. Nu ai altceva mai de pret pe lume. De aceea, asa cum te-a invatat si mama ta (si pe cat am putut sa-ti arat si eu prin viata mea) fii urmatoare acestei cai de sfintenie spre Imparatia lui Dumnezeu, Cale care trece prin Biserica.

Nu inceta sa fii prezenta la Sf. Liturghie, sa te spovedesti si impartasesti. Cu o firimitura de timp istoric (viata noastra) putem castiga vesnicia, indumnezeirea fiintei noastre.

Pentru celelalte treburi si nevoi materiale, roaga-te lui Dumnezeu sa te lumineze, ce este mai bine sa faci si cum sa procedezi. Ai destule, fii atenta sa nu faci din ele scop.
Eu plec. Sunt bucuros ca am lasat o marturie a lucrarii lui Dumnezeu in viata neamului nostru si a lumii. Ma rog lui Dumnezeu sa fim cu totii in “Lumina Lui cea pururea fiitoare”. Dar lucrul acesta nu sta numai in vrerea Lui, ci si a noastra. El ne cheama: “Vino! Ti-am pregatit Calea!”. Noi trebuie sa raspundem: “Vin Doamne! Ajuta-ma!“. Si sa pornim.

Nu va fi usor. “De la Ioan (Botezatorul) Imparatia Cerurilor se ia cu sarguinta. Si cei ce se sarguiesc aceia o castiga” zice Mantuitorul. Si iarasi: “In lume necazuri veti avea. Dar indrazniti, Eu am biruit lumea”.

S-ar putea sa nu fii scutita de unele incercari. Dar si aurul trece prin foc pentru a se “lamuri”. Si abia atunci valoarea lui este confirmata.

– Doresc sa te casatoresti. Roaga-te lui Dumnezeu sa-ti randuiasca un sot credincios si harnic. Sa va dea Dumnezeu copii si sa-i cresteti in frica Lui, vazand mai intai dragostea si intelegerea dintre voi. Puneti mai presus de iubirea trupeasca iubirea sufleteasca, ajutandu-va unul pe altul sa va depasiti obisnuitele slabiciuni. Intelegeti ca nimeni nu e desavarsit si ca dragostea se face lucratoare in suportarea si rabdarea reciproca. Aceasta e taina durabilitatii casniciei.

Acum ne despartim. Dar numai trupeste si pentru scurt timp. Nadajduiesc sa ne revedem si sa ne bucuram cu Bucuria neimputinata daruita si promisa noua, in trupul cel nou, transformat, de pe Tabor, pe care-l vom avea in Ziua Invierii.

– Maica Domnului, care a avut-o in grija pe mama ta (si pe mine in “Pantecele chitului” [inchisoarea, n.n.], in care m-a zamislit din nou, ca sa ma nasc dupa 22 ani, “innoit in Duhul mintii mele”) sa-ti fie ocrotitoare si mangaietoare.

– Multumeste-te cu putin. Nu te lasa ispitita de “modernism” si “mondenism”. Aceasta e arma cu care Satan insala mai ales pe femei. Fii harnica si poarta grija de casa ta. Cat mai putine relatii cu lumea. “Sa fii in lume, dar sa nu fii din lume” zice Ap. Pavel. Fiindca foarte multi traiesc in neoranduiala, fara cenzura morala, fara frica de Dumnezeu.

– Fie-ti mila de cei nevoiasi si de cei bolnavi. Pe cat iti sta in putinta, mangaie necazul lor.

Inchina lui Dumnezeu orice jertfa pe care o faci si orice lucrare. Fara rugaciune nu intreprinde nimic. Cu Sfanta Cruce sa te insemnezi si cu “Doamne ajuta-mi(ne)” sa fie inceputul oricarei actiuni. Iar “Doamne multumescu-Ti” sa incheie orice lucrare a ta.

Nu lasa copiilor atata libertate incat sa piarda ascultarea de parinti si teama de Dumnezeu.

Satan a pregatit pentru mileniul trei o lege numita “drepturile omului” prin care incearca sa scoata pe individ din comunitate si sa-l indrepte impotriva ei, prin libertinaj moral.

Acum te las in seama lui Dumnezeu.

Tuturor rudelor, prietenilor si cunoscutilor spune-le ca-i astept la “Ospatul Luminii nuntii Fiului de Imparat”.

Te saruta tatal tau dupa trup, incredintat de revederea noastra in Dumnezeu.

Virgil Maxim

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *