Selectați pagina

Vine o furtună care va fi mai teribilă decât Comunismul… Ceea ce vine acum este mai rău

Vine o furtună care va fi mai teribilă decât Comunismul… Ceea ce vine acum este mai rău

Biserica Ucraineană trebuie, pe cât posibil, să-și păstreze unitatea cu Patriarhia Moscovei. Acesta este ceea ce crede Arhimandritul Partenie, Egumenul Mănăstirii atonite Sfântul Pavel. La 87 de ani, Părintele Partenie este unul dintre cei mai vechi călugări ai Sfântului Munte. A sosit pe Muntele Athos în 1954 și este egumen al Mânăstiri Sfântul Pavel, de 40 de ani.

“Cred că administrarea ecleziastică în formă de autocefalie este un lucru bun în sine, dar numai în situație de pace, când această problemă nu devine o problemă care divizează poporul, turma” a spus egumenul, ale cărui cuvinte au fost raportate de către Protopopul Vladimir Vigilianski pe pagina sa de Facebook, conform publicației Orthodox Christianity.

“De asemenea, înțelepciunea sugerează, pe cât posibil, păstrarea unității cu Patriarhia Moscovei. După părerea mea, toate țările fostei Uniuni Sovietice trebuie să fie unite în Biserica Ortodoxă Rusă”, a adăugat el.

Subliniind caracterul universal al chestiunii ucrainene, egumenul athonit a adăugat: “Dacă Ucraina intră în Europa, lucrurile vor fi mai rele decât cele întâmplate în Grecia. De asemenea, trebuie să fim foarte atenți. Trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu, Preasfintei Maici a lui Dumnezeu, sfinților. Doar Domnul ne poate scăpa din această situație dificilă în care ne aflăm acum”.

Evocând epoca modernă în general, Părintele Partenie a mai spus: “Noua eră va distruge totul. Va distruge familia, va încerca să distrugă Biserica, va distruge totul, în așa fel încât să nu rămână nimic. Oamenii se îndreaptă spre rău și o fac cu o viteză vertiginoasă. Cine poate reduce această viteză? Doar Dumnezeul Cel Bun care sprijină lumea”.

Iar într-un avertisment sobru, a adăugat: “Vine o furtună care va fi mai teribilă decât Comunismul… Ceea ce vine acum este mai rău. Fie ca Domnul să ne salveze pe toți!”

Arhimandritul Partenie nu este singurul egumen athonit (din Muntele Atos) care vorbește despre chestiunea ucraineană, informează revista franțuzească Orthodoxie. Arhimandritul Efrem de Vatoped a fost, de asemenea, auzit vorbind pe această temă, în timp ce Mitropolitul Kievului, Onufrie, liderul Bisericii canonice Ucrainene a Ucrainei de sub Patriarhia Moscovei, vizita Muntele Athos, părintele atonit zicând: “Cu inimă împovărată, sunt îngrijorat de situația actuală din Ucraina și cer poporului ucrainean să rămână credincios Bisericii canonice, Primatului și Sinodului. Vrem ca poporul Ucrainei să sprijine Biserica recunoscută canonic [de sub Patriarhia Moscovei]. Este important pentru mântuire, să se supună Bisericii canonice”.

Iar într-o adresare către poporul ucrainean, din 2017, Părintele Efrem a menționat că această problemă îi afectează pe toți atoniții, adăugând că Sfântul Munte este foarte tulburat de schisma din Biserica Ortodoxă Ucraineană. Potrivit Egumenului, schisma taie ca foarfecele, iar cel care ține partea schismei trebuie să înțeleagă că face parte din turma Bisericii. “Dacă cineva este afară din Biserică… nu poate obține sfințenia”, a spus el.

“De asemenea, îi rugăm pe frații noștri care au părăsit Biserica recunoscută canonic, să se întoarcă la Biserica Ortodoxă canonică”, a concluzionat acesta.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *