Mai întâi a fost 3G, apoi am intrat în era 4G, iar în anii aceştia ne îndreptăm cu paşi repezi spre epoca 5G.

E adevărat că viteza Internetului mobil în cazul 5G este considerabil mai mare, dar acest avantaj este contracarat de riscurile mai mari pentru sănătatea umană.

Toată problema constă în faptul că rețeaua 5G va folosi benzile de frecvență mai mari, care nu au fost considerate ca fiind posibile până în prezent, frecvențe de 24 până la 100 GHz, care însă nu au fost testate. De asemenea, frecvențele noi vor avea nevoie de noi antene, pentru a amplifica semnalele, ceea ce înseamnă că vom vedea peste tot o desfășurare uriașă de antene.

În SUA, anul acesta (2017), vor începe testele pentru 5G de către mari corporaţii ca Verizon şi ATT, prima lansare comercială fiind programată a începe în 2020.

Dar, cât de sigure vor fi aceste comunicaţii 5G pentru sănătatea umană? Autorităţile, ca întotdeauna, vor spune că nu vor fi probleme de sănătate majore pentru oameni şi animale, dar aduceţi-vă aminte că acum 40-50 de ani, spuneau acelaşi lucru şi despre azbest, vopseaua cu plumb sau fumatul, ca astăzi să aflăm că toate acestea sunt extrem de cancerigene pentru organism.

Cu toate acestea, Programul Național de Toxicologie din SUA a efectuat un studiu guvernamental, având costuri de 25 de milioane de dolari, și care şi el a ajuns la concluzia că radiațiile wireless pot provoca cancer. Şi multe alte studii au ajuns la aceeaşi concluzie. Chiar şi marile corporaţii de telecomunicaţii, prin faptul că oferă compensaţii judiciare victimelor tehnologiei wireless (cele mai multe suferind de cancer), în cadrul diferitelor procese deschise, arată că ele recunosc implicit că există o problemă gravă cu noile tehnologii, ca 3G sau 4G.

Ce se va întâmplă însă când va apărea tehnologia 5G? Cum ne vom mai proteja?