Selectați pagina

VIITOR SUMBRU! Satele din Moldova vor rămâne fără 130.000 de locuitori în următorii ani

VIITOR SUMBRU! Satele din Moldova vor rămâne fără 130.000 de locuitori în următorii ani

Moldova pierde din populaţie, iar numărul vârstniclor creşte de la an la an. Cele mai pesimiste scenarii sunt prognozate pentru satele Moldovei. Acestea se confruntă cu o depopulare masivă, iar în următorii zece ani, fiecare al cincilea locuitor de la sat va avea peste 60 de ani.

Satele din Moldova vor pierde, în următorii 10 ani, 130 de mii de locuitori. Cel puţin acestea sunt datele prezentate de Centrul de Cercetări Demografice al Institutului de Economie şi Finanţe. Potrivit experţilor, depopularea şi îmbătrânirea este cauzată de numărul tot mai mic de naşteri şi de numărul mare de decese ale persoanelor apte de muncă.

“Populaţia de la sate pleacă din cauza că lipsesc locuri de muncă, infrastructura satelor este subdezvoltată. În ultimii ani a scăzut semnificativ fetilitatea. În ultimii ani rata totală de feritilitate se menţine la nivelul de 1,5 copii per femeie de vârstă fertilă. În următoarele decenii populaţia rurală va fi în scădere continuă şi îmbătrânirea demografică va obţine proporţii impresionanate”, a declarat Olga Gagauz, şef secţie Institutul Economie, Finanţe şi Statistică.

Pentru a depăşi această problemă, rata de fertilitate ar trebui să fie în creştere. Pragul critic este reprezentat de valoarea 2,1 copii. Dacă, în medie, o femeie are mai mulţi copii decât atât, populaţia este în creştere. În caz contrar, aceasta se contractă. În prezent, acest indice reprezintă 1,5 şi se află sub nivelul minim.

Studiile efectuate în domeniu arată că îmbătrânirea continuă a populaţiei va avea un impact negativ şi asupra economiei. “Acum deja simţim presiuni asupra fondului social şi sistemului de pensionare am ajuns astăzi că practic un lucrător hrăneşte un pensionar, vom ajunge în deceniile următoare dacă mergem tot aşa la nişte urmări şi mai grave”, a menţionat Alexandru Stratan, directorul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică.

Depopularea satelor este determinată şi de rata înaltă a migraţiei. Nici statisticile Fondului ONU pentru Populaţie nu sunt îmbucurătoare. Potrivit UNFPA, populaţia Moldovei va scădea până, în anul 2050, cu un milion de oameni, iar către anul 2130 ar putea avea doar 1,5 milioane de locuitori. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în prezent, speranţa de viaţa a populaţiei rurale este de 69 de ani, pe când în mediul urban aceasta este cu patru ani mai mare.

[youtube]http://youtu.be/PZthzkRtaN4[/youtube]

Sursa: publika.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.