Soarele străluceşte pentru toată lumea gratuit – aşa a fost din timpuri imemoriale. Însă acum lucrurile se pot schimba. Autoritățile spaniole intenționează să introducă o taxă pe soare care, în opinia lor, va ajuta țării să achite datoriile enorme. Detaliile sunt prezentate în raportul corespondentului RT Sara Firth.

În Spania s-au aprins dezbateri serioase. Țara trece printr-o criză economică dificilă şi guvernul a ieşit cu o propunere extrem de neobișnuită: a introduce un impozit pe energie solară. În unele orașe spaniole soarele străluceşte peste 3000 de ore pe an, datorită acestui fapt Spania este unul dintre cei mai mari producători de energie solară.

Dar lumina solară oferă atât de multă energie, încât în momentul actual capacitatea de producție depășește cererea cu 60 %. Astfel guvernul datorează producătorilor în jurul de 26 de miliarde €. Pentru a reduce utilizarea panourilor solare, autoritățile au decis să impoziteze proprietarii lor. Cu alte cuvinte, ei au de gând să colecteze bani pe seama inițiativei, pe care ei înșiși au promovat în ultimii zece ani.

Criticii spun că această taxă nu va permite Spaniei să corespundă strategiei europeane privind energia regenerabilă și acest lucru ar crea un precedent periculos pentru alte țări afectate de Uniunea Europeană, de exemplu, Grecia . Există zvonuri că acolo se gândesc deja la o inovație similară. Comisia Națională de energie din Spania a numit impozitul în cauză „inoportun și discriminatoriu din punct de vedere economic”.
Consumatorii panourilor solare declară că din cauza impunerii taxei va fi mai ieftin să cumpere electricitate de la companiile mari. Mulți au început deja să demonteze panouri solare proprii.

Guvernul susține că este un impozit echitabil, pentru că cei care folosesc energia de la soare au nevoie de sistemele electrice convenționale. Sumele obţinute vor fi cheltuite pentru întreținerea tehnică. Lobby-uri de energie solare susțin că noul impozit ar crește perioada de recuperare a panourilor solare de la 8 până la 25 de ani. Amenda pentru neachitarea impozitului pentru astfel de oameni ca Pedro va constitui 30 de milioane €.

Cu toate acestea, mulți cred că, dacă legea limitează drepturile lor, atunci nu este cazul să îndeplinească dispoziţiile guvernului.

Sursa: vpomestie.ru via ecology.md