Selectați pagina

Video. Parlamentul a decis! Fără pașapoarte sovietice la alegeri

Video. Parlamentul a decis! Fără pașapoarte sovietice la alegeri

fara-pasapoarte-sovietice-la-alegeriPotrivit liberalilor, astăzi a fost corectată „o lacună juridică perpetuată pe parcursul fostelor guvernări şi va readuce în normalitate procesele administrative de evidenţă a populaţiei în vederea înlesnirii integrării europene”.

Deținătorii actelor de identitate de tip sovietic nu vor mai putea participa la scrutinele electorale. Un proiect de lege de modificare a Codului Electoral a fost aprobat astăzi, 19 aprilie, în prima lectură finală în Parlament, transmite UNIMEDIA. Proiectul de lege, înaintat de deputații din fracțiunea PL, a fost susținut de 51 de deputați.

[youtube]http://youtu.be/xSqwPJDljKI[/youtube]

După aceste modificări, va fi interzisă votarea în baza acestor acte de identitate. Totodată, posesorii paşapoartelor de tip sovietic se vor putea folosi și în continuare de aceste acte, la ridicarea pensiilor, la efectuarea plăților și la călătoriile în țările din spațiul CSI, care mai permit acest lucru.

UNIMEDIA precizează că preschimbarea paşapoartelor sovietice cu buletine de identitate noi se va face gratuit. Guvernul va elabora în decurs de 3- de zile o strategie pentru pașaportizarea tuturor cetățenilor care posedă acte de tip sovietic. Potrivit datelor Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor al Republicii Moldova, peste 260 000 de cetăţeni ai Republicii Moldova continuă să deţină şi să utilizeze paşapoarte de tip sovietic (modelul anului 1974). Legea va intra în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Totodată, propunerea care prevede modificări la Codul Electoral astfel ca cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare să voteze pe parcursul a două zile nu a fost acceptată. Liberalii au propus ca reprezentanții diasporei vor avea posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot în decurs de două zile. Alegerile parlamentare și referendumurile republicane se vor desfășura în două zile consecutiv, sâmbătă și duminica, sau în alte două zile indicate în actul de stabilire al alegerilor.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.