GagauziaExistă temeri că regiunea autonomă găgăuză va încerca să repete exemplul Crimeii de aderare la Rusia. Despre asta se spune într-un reportaj realizat de Al Jazeera.

„În ultimii 20 de ani, autoritățile de la Chișinău jefuiesc într-una populația. În timp ce poporul geme de durere, guvernarea merge spre Uniunea Europeană. Nu este o poveste de succes, ci o poveste de corupție, abuzuri împotriva oamenilor și o discriminare împotriva minorităților etnice”, explică bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal în timp ce-și prepară cafeaua după metoda turcească”, se spune în reportaj.

La referendumul care a avut loc în februarie, 98,5 la sută din populația regiunii a votat pentru aderarea la Uniunea Vamală. În conformitate cu planul special al lui Putin de a reintegra legăturile comerciale din fosta Uniunea Sovietice, explică jurnalistul de la Al Jazeera.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=h5nmHBiTp3E[/youtube]

Femeile care prelucrează pământul cu sapa într-o livadă de caiși tineri, primesc doar 10 dolari pe zi. „Șefii noștri vor să ne integrăm în Uniunea Europeană, dar ne obligă să muncim aici pentru bănuți. Prețurile sunt mari ca în Occident, dar salariile sunt moldovenești. Europa nu este pentru noi”, spune o femeie.

Reportajul se termină cu imaginea unei bătrâne, părăsită de copii, care cerșește la marginea drumului. „Disperare și sărăcie la pragul Uniunii Europene”, concluzionează jurnalistul de la Al Jazeera.

Sursa: unimedia.info