IgorDodon270110Poziție controversată ocupată de deputatul Igor Dodon. Socialistul a susținut și în același timp a criticat proiectul de lege propus de democratul Valeriu Guma, care printre altele permite persoanelor care dețin mijloace băneşti în sumă de la 500 mii la 1 mln de lei să le declare în ultimele trei zile ale lui 2012, fără ca aceștia să fie impozitați, notează UNIMEDIA.

„Eu nu dispun de milioane și la această etapă nu voi profita de lege. Însă, mi-a fost straniu că s-au grăbit să voteze astăzi, probabil vom vedea în lista celor care au de declarat milioane mai mulți deputați din Parlamentul actual. Chiar mi-ar fi și mie interesant să văd această listă”, a declarat liderul PSRM.

Chiar dacă a susținut deschis acest proiect și a votat pentru acesta, Dodon l-a criticat, spunând că este o „poartă de evaziune” pentru cei implicați în acte de corupție. „Este cam stranie această abordare. Dacă dorim să luptă cu corupția și să fim transparenți, iar pe de alta lăsăm această portiță de evaziune. Imaginați-vă că peste 2.5 milioane de oameni peste 18 ani din țară ar putea declara peste 2.5 miliarde lei. Vor profita în primul rând acei care sunt implicați în acte de corupție”, a subliniat Igor Dodon.

Legea a fost votată astăzi în ambele lecturi, cu votul majorității. Împotrivă au votat doar fracțiunea PL și o parte din deputații PLDM. Prevederea va intra în vigoare începând cu ziua de 28 decembrie și va putea fi aplicată până pe 31 decembrie inclusiv. Dacă suma de bani deţinută depaşeşte 1 mil. lei, declaraţia trebuie să fie însoţită inlusiv de documentele care confirmă disponibilul sumei declarate. Fiscul asigură că informaţia din Declaraţie este tratată ca secret fiscal şi vor fi aplicate toate măsurile de asigurare a securităţii fizice şi informaţionale a datelor. Este de menţionat că sumele indicate în declaraţia de disponibil nu se impozitează.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BtcipIkOmzk[/youtube]