video-dmitri-kiselevPromisiunile unui regim fără vize pentru Republica Moldova cu UE sunt un bluf, iar în cazul semnării Acordului de asociere circa 700 mii de moldoveni nu vor mai munci în Rusia. Amenințările vin din partea jurnalistului, Dmitri Kiselev, care la postul de televiziune rus „Rossia 1” a ținut să descrie „vectorul forțat al eurointegrării” promovat de autoritățile Republicii Moldova, transmite UNIMEDIA.

„Adepții integrării europene îi ademenesc pe moldoveni cu regim fără vize. În primul rând, promisiunile unui regim fără vize este un bluf, iar pentru țările semnatare ai Acordului de asociere cu atât mai mult. Nu toate țările membre ale UE fac parte din spațiul Schengen, iar în viitor prevederile acestuia ar putea deveni și mai stricte. Cel puțin, în această săptămână, premierul britanic David Cameron, a ieșit cu inițiativa de a limita fluxul muncitorilor din sud-estul UE, până când țările din această zonă nu se vor îmbogăți”, spune Dmitri Kiselev.

„Dacă totuși ne imaginăm că moldovenii vor obține regimul fără vize cu UE, în condițiile Asocierii, trebuie să avem în vedere că cei circa 700 mii de moldoveni nu vor mai munci în Rusia. Aceștia deocamdată muncesc și transferă în Republica Moldova anual suma echivalentă cu bugetul anual al țării”, este de părere jurnalistul rus.

Potrivit acestuia, „joi, Republica Moldova a parafat la Vilnius, Acordul de asociere cu UE. Parafarea este o acțiune ce nu obligă la nimic, doar o aprobare a textului. Va urma semnarea? Nu se știe. În orice caz, formatul asocierii alarmează”.

„Summit-ul de la Vilnius încă nu s-a terminat, iar Președintele Traian Băsescu a aterizat la Chișinău”, s-a arătat indignat jurnalistul rus.

„Recent președintele României, Traian Băsescu, a declarat că proiectul „absorbției” Republicii Moldova de către România este cel mai important. Dacă e așa, atunci Republica Moldova se va diviza definitiv. Transnistria, în componența României, la sigur nu va dori să-și schimbe statutul”, a reamintit Dmitri Kiselev.

UNIMEDIA reamintește că Dmitri Kiselev este cunoscut prin scenariile „apocaliptice” promise țărilor care aleg calea integrării europene. Într-un reportaj anterior, jurnalistul rus a comparat integrarea europeană a Ucrainei cu eutanasierea. Ulterior, jurnaliștii ucraineni au lansat o parodie care face haz de scenariul „apocaliptic” promis de televiziunea rusească.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qzVHrUFpC4c[/youtube]

Sursa: unimedia.info