Selectați pagina

Viața Sf. Sfințit Mucenic Macarie , Mitropolitul Kievului (1497), care s-a opus unirii cu latinii și a refuzat să slujească împreună cu ei

Viața Sf. Sfințit Mucenic Macarie , Mitropolitul Kievului (1497), care s-a opus unirii cu latinii și a refuzat să slujească împreună cu ei

Urmăriți  în filmul de mai jos: Viața Sf. Sfințit Mucenic Macarie , Mitropolitul Kievului (1497).

Sf. Sfințit Mucenic Macarie a fost ales Mitropolit al Kievului în a. 1494. Kievul, pe atunci, era în ruine, după invazia mongolo-tătară. Întâistătătorii Bisericii erau nevoiți  să stea în acel moment în Vilno, capitala cnezatului lui Litovoi. Invazia tătară în Sud, catolicii – dinspre Vest și relații nu prea bune cu Cnezatul Moscovei – aceasta era situația Kievului la acea dată. Mitropolitul Kievului a refuzat sa slujeasca impreuna cu latinii (catolici).Autoritățile Cnezatului Litovoi nu îl iubeau pe Mitropolitul Kievului  – Macarie, știind că, ascultând sfatul acestuia, Cneaghina Elena din Moscova nu a primit catolicismul și a rămas creștin -ortodoxă  (deși se căsătorise cu Cneazul Alexandru din Cnezatul Litovoi). Pentru aceasta, ea nu a primit coroana.

Cneazul Alexandru a trimis soli la Patriarh pentru a-l convinge să așeze pe scaunul Mitropoliei o altă persoană, care să fie mai înclinată spre unirea cu catolicii. Mitropolitul Macarie știa acest lucru, dar a hotărât să facă tot ce se cuvine pentru a-și îndeplini datoria Păstorului.

Mitropolitul Macarie a vrut să meargă la Kiev, ca să se convingă cu proprii ochi de situația Kievului, capitala Rusiei, a vrut să renoveze Catedrala Sofia și să-i întărească pe fiii duhovniceşti. Dar călătoria era riscantă . Dar Mitropolitul Macarie şi-a asumat riscul și a pornit spre Kiev. Pe cale, s-a oprit la o biserică,  în apropriere de Mazyri ( în  Belarus astăzi), unde a slujit Sf. Liturghie. La un moment dat, pe când se afla în biserică cu mulțimea de credincioși , s-a auzit un strigăt: ” Tătarii!” Veneau tătarii. Mitropolitul a spus:” Salvați -vă, dragii mei, fugiți.  Dar mie nu se cade. Eu mă las în voia Domnului.” Și a rămas singur în biserică. Când au intrat tătarii, Mitropolitul Macarie se împărtășea. Tătarii i-au tăiat capul și mâna dreaptă  în care ținea Sf. Potir cu Sfintele Taine.

Jefuind biserica, tătarii au vrut să se joace cu capul Sf. Sfintit Mucenic Macarie, dar pământul l-a ascuns. De atunci, satul acela se numește Scrîgalov “care ascunde capul” (Скрыгалов) și se află pe teritoriul Republicii Belarus astăzi.

Deși în timpul vieții Sf. Mitropolit Macarie nu a ajuns în Kiev, astăzi sfintele sale moaște se află în Catedrala Kievo-Vladimirskaia. Pomenirea sa se face la data de 1 mai s.v./14 mai s.n.

” Minunat este Dumnezeu întru Sfinții săi” !

Sfârșit și lui Dumnezeu laudă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *