Selectați pagina

VIAŢA ARTIFICIALĂ a fost creată! Creierul unui vierme a fost primit de un ROBOT!

VIAŢA ARTIFICIALĂ a fost creată! Creierul unui vierme a fost primit de un ROBOT!

robotCercetătorii britanici au creat prima formă de viaţă artificială, după ce creierul unui vierme a fost primit de un robot funcţional, informează dailymail.co.uk.

Cu 100 de miliarde de neuroni şi 37 trilioane de celule, corpul uman este pur şi simplu mult prea complex pentru a fi recreat artificial de computerele moderne actuale. Dar, în încercările lor de a crea viaţă artificială, oamenii de ştiinţă s-au reorientat şi au început cu un organism mai mic, creând o replică a uneia dintre cele mai simple forme de viaţă cunoscute.

Viermele Caenorhabditis elegans are 300 neuroni şi aproximativ 1.000 de celule, iar cercetătorii au creat un robot care imită acţiunile acestui organism simplu.

Proiectul OpenWorm, dezvoltat de un grup de cercetători din Statele Unite şi Marea Britanie, doreşte să creeze primul animal digital din lume.

La începutul acestui an, ei au organizat cu succes o campanie de strângere de fonduri pe platforma online Kickstarter pentru a finanţa crearea unui „vierme digital” care poate fi „descărcat” de pe internet în computerele utilizatorilor.

Viermele C. elegans este una dintre cele mai simple forme de viaţă cunoscute, datorită numărului său limitat de neuroni şi de celule şi din acest motiv oamenii de ştiinţă au putut să alcătuiască o hartă a corpului său, cu un grad ridicat de acurateţe.

C. elegans, deşi este un organism simplu, prezintă în procent de 80% aceleaşi gene ca şi omul şi poate fi considerat o versiune de bază a formelor de viaţă complexă de pe Terra.

Întrucât are creier, stomac şi funcţii corporale, viermele C. elegans a oferit savanţilor un mijloc viabil de studiere a vieţii la o scară mai mică şi mai uşor de copiat.

În cadrul acestui proiect, oamenii de ştiinţă au alcătuit o hartă a întregii fiziologii a organismului viermelui C. elegans.

Apoi, ei au recreat creierul şi celulele viermelui, într-o formă digitală, completată de neuroni digitali care sunt capabili să ia decizii.

Scopul proiectului este acela de a oferi utilizatorilor de internet acces la propriul vierme digital, denumit „WormSim”, pe care pot să îl studieze de pe computerele lor, prin intermediul proiectului OpenWorm.

În urma succesului obţinut de campania lansată pe Kickstarter, acest lucru va fi posibil în 2015.

Ei au înserat de asemenea acel creier digital într-un roboţel Lego, creat special pentru acest proiect, denumit Lego Mindstorms EV3.

Cu 302 neuroni şi 959 celule digitale introduse în acest vierme digital, micuţul robot poate să „imite” acţiunile viermelui biologic.

Robotul poate astfel să se mişte, să treacă peste diverse obstacole şi chiar să se întoarcă.

Robotul se afla încă într-un stadiu incipient şi nu deţine capacitatea de a îndeplini funcţii mai complexe, precum aceea de nutriţie.

Cu toate acestea, el reprezintă un pas important făcut de oamenii de ştiinţă către dezvoltarea unor forme de viaţă artificială complexe.

Sursa: caplimpede.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. marele Păcătos

    fii babilonieni din infern niciodată n-o să facă rost de organism viu.

    ei pot pe baza geneticii deja create să facă modificări drăceşti, dar să creeze ei nu pot nimic.

    astfel îşi agonisesc osândă veşnică, căci, nici sângele (de neamuri diferite) Dumnezeu nu a permis să fie amestecate, şi nici animalele/copacii/plantele să fie altoite.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii