patriarh-ecumenic-bartolomeu-si-papa-franciscProgramul de liturghie ecumenica, pe care au slujit-o Patriarhul Bartolomeu și Papa Francis pe data de 25 mai la Sfîntul Mormînt, a fost publicat de site-ul Custodiei Ordenului franciscan din Țara Sfîntă. Cum a remarcat pe data de 19 mai site-ul antimodern.ru, la rugăciunea ecumenică au participat și patriarhul Teofil al  Ierusalimului respectiv și patriarhul armean Nurkhan Manukyan (necalcedonian / monofiziți).

Potrivit unui rang, Patriarhul și Papa au înceiat întrunirea printr-o îmbrățisare reciprocă fraternă („fraternalis amplex”). După predica Patriarhului Teofil, s-a început „Liturghia Cuvîntului” („Liturgia Verbi”), în timpul căreea s-a citit pasajele din Biblie de la Ioan 20:1-9 (în greacă) și de la Matei 28:1-10 (în latină).

Apoi Patriarhul Bartolomeu și Papa de la Roma au ținut o predică, după care și-au dat reciproc „sărutul de pace”, citind după aceasta rugăciunea „Tatăl nostru” în italiană.

În cele din urmă, Patriarhul și Papa au dat o binecuvîntare comună mulțimii, printre care au fost și credincioși-copți, anglicani, luterani și reprezentanți ai guvernului israelitean și ai Autorității Palestiniene.

În acest program, Papa de la Roma pretutindeni este numit cu titlul de „Summus Pontifex”

Tradus pentru Apărătorul de pe http://www.portal-credo.ru/