manastirea StudionMănăstirea Studion, cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, în prezent aproape complet distrusă, ar putea fi transformată în moschee.

Vestita mănăstire ortodoxa Studion, una dintre cele mai importante mănăstiri din Constantinopol, pînă la căderea capitalei sub turcii otomani, va fi transmisă musulmanilor.

Mănăstirea (astăzi în ruine) va trece din subordinea Ministerului Culturii Turciei în cea a Direcției Generale a proprietăților religioase și va fi transformată dintr-o filială a muzeului „Hagia Sophia”, în moschee funcțională, anunță agenția turcă de știri DHA.

Mănăstirea Studion, sau Mănăstirea Sfîntului Ioan Botezătorul de la Studios a fost una din cele mai influente mănăstiri din Constantinopol. Regula de viaţă monastică și tipicul de slujbe au devenit principalul model al călugărilor de la Muntele Athos, precum și a majorităţii mănăstirilor ortodoxe.

Mănăstirea a fost fondată în anul 462 de un grup de monahi din Mănăstirea neadormiţilor aduşi de către consulul Studios, un demnitar roman creștin.

În 1486 otomanii au transformat Mănăstirea Studion într-o moschee. Templul a fost grav avariat de un incendiu în 1782, a fost renovat în 1820, dar din nou a fost grav avariat în timpul cutremurului din 1894. În 1908, s-a prăbușit acoperișul catedralei.

Pînă în prezent, clădirea nu a fost renovată și a rămas într-o stare deplorabilă. Ruinele complexului mănăstiresc sunt abandonate, fiind o pradă uşoară pentru localnicii care iau bucăţi de piatră şi cărămidă de aici pentru a-şi repara casele.

Sursa: moldovenii.md