Selectați pagina

Verificări în R. Moldova după accidentul nuclear

Verificări în R. Moldova după accidentul nuclear

centrala_nucleara_fukushimaDupă ce autoritățile ucrainene au anunțat despre accidentul produs la centrala nucleară din orașul Zaporojie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat din R. Moldova a început să efectueze măsurători în fiecare oră pentru a determina nivelul radiației.

Testele efectuate la staţiile de monitorizare au arătat că valorile radioactive s-au situat în limitele specifice teritoriului R. Moldova, nu au depăşit limitele de avertizare şi nu prezintă pericol pentru poluarea mediul înconjurător.

„Serviciul Hidrometeorologic de Stat a efectuat prelevarea şi analizarea gamei spectrometrice pentru mostrele de aerosolii atmosferici, colectaţi la staţia Chişinău în data de 03 decembrie 2014, unde nu s-au depistat urme de iod radioactiv, care este un radionucleid mesager în cazul declanşării unui accident sau incident nuclear”, se spune într-un comunicat emis de Ministerul Mediului.

În această dimineață, Administrația Națională de Meteorologie din România a anunțat că în nordul țării a fost identificat un nor radioactiv care se va menține în zonă cel puțin 48 de ore. „Se fac monitorizări stricte ale nivelelor de radioactivitate și au fost luate mai multe măsuri preventive”, au anunțat reprezentanții instituției.
Amintim că, la 28 noiembrie, la cea mai mare centrală nucleară din sud-estul Ucrainei s-a produs un accident în blocul numărul trei, de unde este repartizată energia electrică. Ministrul ucrainean al Energiei a dat asigurări că nu a fost nicio scurgere radioactivă.

Sursa: point.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *