Selectați pagina

Veniţi din tinereţe la Biserică, ca să nu îmbătrâniţi în rele

Veniţi din tinereţe la Biserică, ca să nu îmbătrâniţi în rele

Părintele Vasile Gavrilă (Bucureşti), a fost întrebat: ’’Părinte, de ce atâta preocupare manifestaţi faţă de tineret?’’. La care Părintele Vasile a răspuns: ’’Pentru că tineretul este o categorie socială în devenire. Pentru că Însuşi Mântuitorul s-a uitat cu drag la tânărul bogat care a venit sincer să-L întrebe referitor la moştenirea vieţii veşnice. Iar ucenicilor le-a spus apăsat: lăsaţi copiii să vină la Mine, şi nu-i opriţi, căci Împărăţia Cerurilor este a unora ca ei!’’

Mai departe părintele a mai expus câteva idei conexe.

  • Biserica, prin noi, trebuie să vină în întâmpinarea tineretului setos de cunoaştere cu hrană duhovnicească sănătoasă: Cuvântul lui Dumnezeu şi Apa Vieţii: Hristos. Iar celor ce nu manifestă încă un interes deosebit pentru cele religioase le trebuie făcută misiune creştină, pentru ca aceştia să poată fi atraşi.
  • Tinerii pot veni cu încredere în Biserică, pentru că aici li se asigură liberul arbitru, fără constrângere. Căci aici, în Biserică, nimeni nu te arată cu degetul. Şi aici vine cine vrea şi rămâne cine poate! În Biserică oamenii vin, în primul rând, ca să se despovăreze de păcat.
  • Părintele Vasile se ocupă de tineri de peste 13 ani. Mulţi deja au ieşit din rândurile tinerilor, dar continuă să vină la Biserică cu aceeaşi râvnă.
  • Referindu-se la Sf. Ioan Gură de Aur, Părintele Gavrilă spune că acesta admira pe tânărul bogat, pentru că deşi era tânăr, în putere, bogat şi inteligent, totuşi, simţea nevoia ca să filosofeze, interesându-se de Viaţa Veşnică. Îi lipsea ceva…
  • Iar citându-l pe Paul Evdokimov, Părintele a mai spus: Tinerilor credincioşi Hristos le poate deveni mai intim decât propriul lor eu.

Revenind la prima idee desprinsă din cele spuse de Părintele Vasile Gavrilă, aceea că Biserica trebuie să acorde tineretului o atenţie deosebită, trebuie să mai observăm că aceasta este la noi în ţară, ca şi-n toată lumea ’’democratică’’, o mare problemă. Odată cu noile ’’drepturi ale omului’’, reclamate în democraţie, emanciparea tineretului s-a impus cu aplomb. Oricum tinereţea este vârsta marilor aventuri, adesea nesăbuite, riscul pentru asemenea manifestări periculoase în societate este maxim. Presa de scandal abundă în relatarea acestora. Vilenţa, violurile, tâlhăriile şi altele asemănătoare fac deliciul unei asemenea prese. Şi, din păcate, presa prezintă faptele, adeseori în detalii, nu pentru a le condamna, cât pentru a-şi menţine reitingul. Aşa că tineretul spectator, începând cu copiii, învaţă tehnica acestor răutăţi, în primul rând de la TV de maximă audienţă, care încep şi sfârşesc doar cu ultimele ştiri de scandal: spargere de bănci, atacarea şi chiar uciderea unor casieriţe, pătrunderea prin erfacţie în apartamentele pentru jaf, furturi de maşini de lux, violuri ’’în serie’’, răspândiri şi capturi de droguri scumpe etc., etc… Numai rele şi rele şi nici un bine expus, deşi există sigur şi oameni care fac binele.

Prin preoţi, prin profesorii de religie ortodoxă, se mai poate interveni la corectarea morală a tineretului studios, căci, aşa după cum spunea pr. Vasile Gavrilă, tineretul rămâne, desigur, o categorie socială în devenire. Mai e încă o şansă, până nu-i prea târziu, când ajungi să-mbătrâneşti în rele. Vorba poetului creştin, parafrazând un proverb românesc: ’’Ce nu-nveţi când eşti Ionică/ greu înveţi când eşti Ion’’ …(Traian Dorz).

Mircea Andronic, Revista ’’Credinţa Ortodoxă’’, nr. 12 2006

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii