batriniMinistrul Finanțelor a declarat că sistemul de pensii va fi supus reformării începând cu anul 2017, după care se va lua decizia definitivă cu privire la majorarea vârstei de pensionare.

Viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii ar putea fi asigurată prin majorarea vârstei de pensionare. Această frază se conține în Acordul de finanțare semnat de Republica Moldova cu Fondul Monetar Internațional (FMI), scrie sputnik.md.

”Este o posibilitate pe care Guvernul de la Chișinău o consideră acceptabilă pe viitor”, a declarat ministrul Finanțelor Octavian Armașu.

Potrivit ministrului, pentru început Guvernul are ca scop reformarea sistemului de pensii.

”Vedem în interiorul sistemului de pensii o sumedenie de rezerve. În primul rând în ceea ce ține de mecanismele de calcul a pensiei și diferitor beneficii. Totodată și mecanismul de completare a veniturilor fondului de pensii prin lupta cu salariile în plic”, a explicat ministrul.

Armașu a declarat că imediat ce va fi reformat sistemul de pensii, Guvernul va purcede și la majorarea vârstei de pensionare în Moldova.

”După ce vom vedea cum arată sistemul reformat, putem să ne gândim cum trebuie să fie schimbați parametrii sistemului, unul dintre care este și vârsta de pensii”, a declarat ministrul Finanațelor.

”Trebuie să fiu onest cu dumneavoastră, da, trebuie să ne gândim serios la acest element și dacă vom vedea că sustenabilitatea sistemului va necesita majorarea vârstei de pensii, atunci acest lucru va fi făcut”, a adăugat Armașu.

Ministrul Finanțelor a declarat că sistemul de pensii va fi supus reformării începând cu anul 2017, după care se va lua decizia definitivă cu privire la majorarea vârstei de pensionare. Armașu a precizat că modificarea vârstei de pensionare va fi efectuată gradual.

În prezent, în Republica Moldova femeile ies la pensie la vârsta de 57 de ani, iar bărbații la 62 de ani.