Selectați pagina

Utilizarea în public a cuvintelor necenzurate se sancționează. Riști să iei o amendă sau să lucrezi în folosul comunității

Utilizarea în public a cuvintelor necenzurate se sancționează. Riști să iei o amendă sau să lucrezi în folosul comunității

Adresarea în public cu cuvinte necenzurate, precum și săvârșirea faptelor care înjosesc onoarea şi demnitatea unei persoane, se sancționează contravențional în Republica Moldova. Conform prevederilor legale, pentru aceste încălcări se aplică o amendă de la 9 la 18 unități convenționale, adică de la 450 la 900 de lei, sau muncă neremunerată de la 10 la 20 de ore, scriu cei de la Bizzlaw.md.

O decizie privind un asemenea caz a fost pronunțată recent de către Curtea de Apel Bălți.

Conform informațiilor prezentante la dosar, în octombrie 2017, agentul din cadrul Regimului de Patrulare Nord a întocmit un proces-verbal prin care a constatat că, în cadrul unui conflict, o persoană a numit-o pe alta cu cuvinte necenzurate, astfel înjosindu-i onoarea și demnitatea umană.

Prin decizia agentului constatator persoana găsită vinovată a fost sancționat pentru săvârșirea faptei prevăzute de articolul 69 aliniatul (1) din Codul Contravențional al Republicii Moldova. Prin urmare, i-a fost aplicată o amendă în mărime de nouă unități convenționale, adică 450 de lei.

Persoana nu a fost de acord cu sancțiunea aplicată, așa că a atacat procesul-verbal în judecată. Totuși, amenda a fost menținută de către Judecătoria Drochia, sediul Rîșcani, iar ulterior și de către Curtea de Apel Bălți.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.