Selectați pagina

Urmărirea şi înregistrarea vine la noi, Ministerul (ne)Educaţiei vrea supraveghere video a copiilor.

B8X3EJMinisterul Educaţiei (sau al neEducaţiei avînd în vedere evoluţia din ultimii ani a cunoştinţelor şi moralei ce are loc în şcoli) a decis că va impune camere de filmat pentru supravegherea şi înregistrarea elevilor care dau BAC-ul şi alte examene. Vedeţi ştirea mai jos:

Sesiunea de Bacalaureat din 2013 se va desfășura doar în formă scrisă. În schimb, în fiecare sală de examen vor fi camere de luat vederi, anunță Ministerul Educației, citat de UNIMEDIA.

Potrivit viceministrului Educației, Igor Grosu, ministerul a decis să aplice un sistem complex de înregistrări video, bruieri și scanări. În acest sens, din bugetul ministerului vor fi alocate suplimentar 3 milioane de lei pentru dotarea tuturor centrelor de bacalaureat cu echipamentele necesare.

Facem acest lucru pentru a-i încuraja pe cei care învață și a-i descuraja pe cei care mizează pe alte surse sau facilități. Reamintesc absolvenților că, atunci când merg la un concert sau discotecă, peste tot sunt camere video. Nu este nimic ieșit din comun. Trebuie să aibă o atitudine calmă, să se concentreze și să scrie. Investiția banilor este meritată, pentru că nu vom folosi acest echipament doar la examenele de BAC, dar și pentru securizarea ulterioară a spațiului școlar, ținând cont de evenimentele care au avut loc”, a spus Grosu.

Totodată, ministerul a hotărât să renunțe la proba orală pentru că învățătorii nu au suficient timp să pregătească elevii, iar ministerul nu ar reuși să se pregătească din punct de vedere logistic.

BAC-ul din 2013 va fi desfășurat în aproximativ 100 de centre, mai puține ca în anii trecuți, cu maxim 300 de elevi per centru. Sesiunea de pretestare se va desfășura, tradițional, în primăvară.

Reprezentanții ministerului au vorbit și de alte schimbări care vor fi introduse în acest an. Cei care nu vor susține examenul din prima, vor avea încă trei șanse ulterior. Cei care vor obține note insuficente, nu vor merge la sesiune repetată. Sesiunea suplimentară va fi organizată doar pentru elevii care vor lipsi din motive obiective.

Elevii nu vor susține sesiunea în propria instituție de învățământ. La intrare în săli, candidații vor semna o declarație pe proprie răspundere. Alte instituții precum MAI sau CNA nu vor fi implicate în procesul de bacalaureat.

Procedura de contestare va fi accesibilă tuturor, nu doar celor care au luat din start note trecătoare. Tototdată, lucrarea va putea fi văzută doar o dată timp de 48 de ore.

http://unimedia.info/stiri/bac-2013-fara-politisti-si-probe-orale–dar-cu-camere-video-55764.html

Această ştire ar trebui să ne îngrijoreze din cîteva aspecte:

  1. Urmărirea totală despre care tot vorbim şi pe care mulţi vor să o ignore totuşi vine peste noi. Atacă în partea cea mai slab protejată, în copii care abia se formează ca personalităţi şi care abia trebuie să înveţe ce este binele şi ce este răul. Iar camera video şi respectiv supravegherea se aduce ca ceva normal.

  2. Acest vicemnistru al educaţiei care ar trebui să dea dovadă de o înaltă educaţie şi să spună el care este direcţie în care ar trebui să educăm tînăra generaţie spune verde-n faţă că copii deja trebuie să vadă urmărirea video ca ceva normal că de în toate discotecile concertele sînt permanent filmaţi. Respectabile domn ţin să vă amintesc că aceşti oameni tineri au sarcina de a învăţa nu de umbla prin localuri, baruri şi discoteci şi mic este procentul copiilor care umblă prin discoteci şi localuri glamournîe în care se filmează. Cît despre teatre; am fost la multe şi nu sunt acolo camere care să urmărească spectatorii dacă şi erau undeva atunci ele filmau scena). Dar mai marea prostie este să faci referinţă la un lucru care nu este corespunzător educării copiilor şi mai ales să o facă un reprezentant al ministerului de resort cu scop de a arăta normalitatea. Poate unii din ei mai fac şi alte lucruri în asemenea locale şi peste un timp vom face referire la ele ca la ceva normal şi vom educa copiii de 15,16,17 ani cum este normal?! Aşa veţi face domn vice-ministru?

  3. Camerele se impun fără a fi întrebaţi elevii deci cei asupra cărora se va răsfrînge direct această decizie, deci vrei sau nu vrei dar trebuie să accepţi şi să taci că de nu: Zbori din sistem.

  4. Sistemele astea se introduc pe banii din buget, se vor cheltui banii care trebuiau să plece spre şcolile închise, banii cu care trebuie ajutaţi nişte oameni săraci, bani care ni-i scot nouă din salarii ca impozite, aceşti bani îi investesc pentru a ne urmări. Şi sînt sigur că tenderul de instalare a camerelor va fi cîştigat de o firmă foarte apropiată cuiva din minister, poate deja este cunoscut cîştigătorul.

  5. Instalarea camerelor este cea mai mare dovadă de neîncredere pe care o manifestă ministerul faţă de oameni. Şi nu atît neîncrederea în copii care mărog vor poate să copie dacă se primeşte. Este o neîncredere în proprii oameni, neîncredere în cadrele didactice care pînă acum i-au învăţat pe aceşti copii. Este foarte straniu şi rău cînd sistemul îşi denigrează oamenii. Stimate Minister, cum de aveţi încredere în aceşti oameni să desfăşoare procesul de studii dacă nu aveţi încredere în ei să primească un examen? Este ceva putred la mijloc.

Ce aş propune să facem? Trebuie să acţionăm, cu toţii, indiferent dacă ne atinge direct această problemă sau nu că de altfel atunci cînd vor fi alte probleme care ne ating direct pe noi deja altora le va fi totuna.

Elevii trebuie să scrie scrisori în mod organizat, poate colectiv că nu sînt deacord să fie înregistraţi şi aceste informaţii să fie gestionate fără ştirea lor.

Părinţii elevilor ar trebui acum să scrie scrisori de protest către minister contra unei atare decizii şi să salveze copii lor de stresul supravegherii video care este un penultim pas în calea controlului total, supravegherea video nu este un lucru normal deci contar la ceea ce susţine domn viceministru.

Profesorii de la licee de asemenea ar trebui să fie activi şi să protesteze faţă de gradul de neîncredere al ministerului faţă de ei. Dacă ministerul nu este capabil să organizeze o probă de examen cu oamenii care îi are poate trebuie schimbaţi cei de la vîrf. Instalarea camerelor este o insultă pentru învăţători.

Noi ca cetăţeni, trebuie să protestăm şi să scriem la Minister ca să nu se cheltuie banii publici deci ai fiecăruia din noi pentru unele sisteme care vin contrar cu normele morale şi contrar intereselor poporului nostru. Aceste sume de bani pot fi investite în alte domenii de o importanţă mai mare.

Să fim mulţi fraţilor! Adresa Ministerului Educaţiei este mai jos:

Piaţa Marii Adunări Naţionale nr. 1, Casa Guvernului

MD-2033 Chişinău, Republica Moldova

Telefon: 0 22 23 34 18 Viceministru; şi 0 22 23 33 48 cancelaria ministrului

SERGIU UNGUREANU

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. Anonim

    Serios, hai sa facem ceva! m-am saturat sa accept orice capricii a guvernantilor astia.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *