Banca Naţională a Slovaciei se pregătea în 2013 să pună în circulaţie o monedă de 2 euro – cu ocazia împlinirii a 1150 ani de la venirea Sfinţilor Chiril şi Metodiu în Moravia.

Slovacii însă au trebuit să renunţe la ideea de a zugrăvi aureole sfinţilor, deoarece Comisia Europeană a cerut să fie eliminate de pe monedă  simbolurile care nu se încadrează în limita principiului neutralităţii religioase. Sub tabu au nimerit nimbul şi crucea.

Secretarul de presă al Conferinţei, Iosif Kovacik, a remarcat: ’’Această atitudine denotă lipsă de respect pentru istoria naţională. În timpul totalitarismului creştinii îşi puneau în pericol libertatea , insistând anume ca sfinţii Chiril şi Metodiu să fie incluşi în rândul sfinţilor’’.

În secolul  IX  Apostolii Chiril şi Metodiu au ajuns pe pământurile actualei Moravii, iar acum sunt cinstiţi ca ocrotitori ai acestui ţinut. Datorită Sfinţilor Chiril şi Metodiu în biserici au început să se facă slujbele în limba slavonă, deşi anterior ele se făceau în limbile latină sau greacă. Apostolii Chiril şi Metodiu au inventat scrierea slavonă şi au propovăduit creştinismul. În Moravia ei au tradus cărţile bisericeşti din greacă în slavona veche.