fast foodÎn ultima perioadă tot mai multe persoane aleg să consume alimente de tip fast food. Deşi sunt conştienţi de pericolele la care se expun, puţini sunt cei care renunţă la acest obicei. Dependenţa de fast-food nu este o întâmplare, spun unii specialişti. Un grup de cercetători de la Universitatea Yale confirmă că unii oameni sunt programați pentru a prefera junk-food, scrie sfaturimedicale.ro.

Persoanele care mănâncă prea mult sau cele care consumă băuturi dulci nu fac aceste alegeri doar pentru că găsesc alimentele și băuturile bogate mai plăcute la gust. Autorii studiului susţin că creierul lor reacționează la nivelul de zahăr din sânge și le dictează o nevoie mai mare de dulce decât în mod normal.

Între un aliment sănătos, sărac în calorii, dar bun la gust și un aliment bogat în calorii, dar nociv pentru siluetă și sănătate, creierul uman îl alege pe cel de-al doilea. Aşa arată rezultatele studiului publicat în revista Popular Science.

Alimentele hipercalorice antrenează o reacție cerebrală cu care sunt incapabile să se măsoare alimentele dietetice, spun cercetătorii. Potrivit acestora, atunci când omul mănâncă încep să funcţioneze două circuite diferite. Unul reacționează la nivelul zahărului în sânge, iar celălalt se bazează pur și simplu pe gustul alimentului, adică dacă este bun sau nu. Aşa cum creierul nu se preocupă de numărul de calorii al unui aliment, el alege produsul care conține mai mult zahăr și care este mai gustos. Potrivit cercetătorilor, cu cât produsul este mai dulce și mai bun, cu atât este mai preferat de creier. Aşa se explică dependența de hamburgeri, pizza sau dulciuri rafinate.

Pentru a dovedi dependența de dulce, oameni de ştiinţă au făcut un experiment. Aceştia au solicitat unui grup de voluntari care să alterneze băuturile sărace în calorii (pe bază de îndulcitori artificiali) cu băuturi hipercalorice (îndulcite cu zahăr) timp de două săptămâni. În rezultat, cu toate că băuturile aveau același gust, majoritatea participanților au ales băuturile bogate în calorii. Investigațiile cerebrale prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) au confirmat această preferință: reacțiile creierului la băuturile hipercalorice (cu zahăr) erau mai puternice decât la cele fără zahăr. Creierul, susțin cercetătorii, reacționează puternic atunci când crește nivelul zahărului în sânge.

Faptul că creierul dictează nevoia de dulce ar fi o explicaţie pentru obezitate, spun oamenii de ştiinţă. Dacă doriți să schimbați anumite obiceiuri din alimentația dvs. zilnică, specialiştii sfătuiesc să încercați să consumați produse fără gluten.

Sursa: e-sanatate.md