Selectați pagina

Ungaria va proteja tara si cetatenii cu pretul nemultumirii Uniunii Europene

Viktor-Orban-la-ultima-oraUngaria şi-a modificat Constituţia, interzicându-le străinilor să cumpere terenuri agricole pe teritoriul ţării, scrie France24. Guvernul maghiar susţine că este o decizie „istorică”, reprezentând „o nouă eră în agricultură”, dar France24 notează că noua prevedere ar putea cauza „fricţiuni” cu Uniunea Europeană.

Măsura urmăreşte ca preţurile terenurilor agricole din Ungaria să nu crească pentru a ajunge la nivelul celor din UE, notează sursa. Legea controversată era în vigoare din 2003, însă era doar provizorie şi ar fi urmat să expire în aprilie 2014.

Legea a fost votată de majoritatea covârşitoare a parlamentarilor maghiari, 263 de parlamentari fiind de acord cu noile modificări, în timp ce 87 s-au opus. „Constituţia va proteja terenurile Ungariei – o comoară naţională, moştenirea noastră comună – de speculatorii locali şi străini”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Rurale din Ungaria. „Doar ungurii vor putea să cumpere terenuri în viitor”, se mai arată în acelaşi comunicat.

Guvernul ungar condus de primul ministru Viktor Orban a luat aceste măsuri deoarece terenul agricol trebuia protejat faţă de marii speculatori şi bancheri în favoarea proprietarilor mici şi medii de terenuri agricole, dar şi a agricultorilor.

Actul de aderare a Ungariei la Uniunea Europeană în 2003 prevedea menţinerea interdicţiilor privind achiziţia de terenuri agricole de către străini doar pentru o perioadă tranzitorie.

Interdicţia trebuia să reprezinte o excepţie temporară cu privire la libertatea de circulaţie a capitalurilor garantate de către tratatele europene pentru a răspunde temerilor autorităţilor ungare în ceea ce priveşte majorarea preturilor la terenuri. Excepţia a fost autorizată de Ungaria într-o primă etapă până în 2011, după care a fost prelungită până la 30 aprilie 2014, după care nu va mai putea fi prelungită.

Sursa: flux.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *