Selectați pagina

Ungaria impune taxe ONG-urilor care îi sprijină pe migranţi

Ungaria impune taxe ONG-urilor care îi sprijină pe migranţi

Comisia Europeană analizează noua taxă specială impusă de Ungaria organizaţiilor neguvernamentale care îi sprijină pe migranţi pentru a stabili dacă aceasta încalcă legislaţia UE, a declarat joi Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE, relatează dpa, citat de agerpress

Legea ungară, care a intrat în vigoare sâmbătă, impune o taxă de 25% pe donaţiile din străinătate către ONG-urile care susţin migraţia în Ungaria. O astfel de măsură ar încălca legislaţia UE dacă împiedică activităţile acestor grupuri, a afirmat oficialul european.

„Nici o legislaţie nu ar trebui să aibă ca efect restrângerea activităţii organizaţiilor societăţii civile, împiedicându-le să-şi desfăşoare sarcinile lor legitime sau prin impunerea unor restricţii inadecvate asupra muncii lor sau a capacităţii lor de a căuta şi folosi fonduri”, a mai spus el.

Legea invocată se referă la o gamă largă de activităţi care ar putea atrage impunerea acestei taxe – inclusiv organizarea de seminarii şi publicarea de informaţii pentru migranţi – toate acestea putând fi considerate „propagandă”.

Deşi noua lege prevede că astfel de activităţi „încurajează migraţia”, ONG-urile din Ungaria îşi limitează în general activităţile la ajutorarea celor cărora le-a fost deja acordat azil sau oferind sprijin solicitanţilor.

Noua lege a avut deja efect. Universitatea Central Europeană din Budapesta, fondată în 1991 de miliardarul american de origine ungară George Soros, a anunţat marţi că îşi suspendă programele de educaţie pentru refugiaţi, din cauza noii taxe impuse de guvernul Ungariei.

Măsura impunerii taxei de 25% face parte dintr-un pachet de legi adoptat în iunie de parlamentul de la Budapesta, în cadrul politicii anti-imigraţie a guvernului condus de premierul Viktor Orban. Legile respective prevăd şi răspunderea penală a organizaţiilor neguvernamentale care ajută migranţii.

Orban îl consideră pe Soros un promotor al imigraţiei către Uniunea Europeană. Fundaţia pentru o Societate Deschisă a magnatului, care finanţează organizaţii neguvernamentale în întreaga lume, a început în august să îşi transfere activităţile de la Budapesta la Berlin.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке