Selectați pagina

Unde am ajuns? Sute de pensionari ramaşi singuri îşi petrec bătrâneţea la azil. Bătrânii achită 75% din pensie pentru servicii

Unde am ajuns? Sute de pensionari ramaşi singuri îşi petrec bătrâneţea la azil. Bătrânii achită 75% din pensie pentru servicii

Sute de pensionari ramaşi singuri sau cu fii plecaţi la muncă în străinătate îşi petrec bătrâneţea la azil. Trei mese pe zi şi un acoperiş deasupra capului îi costă 75% din pensie. Mulţi dintre vârstnicii sunt aduşi acolo de propriii copii, care la rândul lor îngrijesc de alţi vârstnici în Italia sau Franţa, scrie trm.md

Am ajuns la azilul republican pentru bătrâni din Chişinău exact la ora prânzului. Mulţi dintre vârstnicii de aici se feresc de camera de luat vederi, şi mai puţini acceptă să-şi spună povestea. Le este dureros să accepte că deşi au copiii, au ajuns acum la mila statului.

Este o poveste aproape trasă la indigo. După moartea unuia dintre parteneri, copiii împovăraţi de griji preferă să-şi aducă părinţii la azil decât să se îngrijească de ei. Aşai s-a întâmplat şi acestei bătrâne, care imediat după moartea soţului a fost adusă la azil.

Copiii ei sunt plecaţi în Italia şi Franţa şi muncesc pentru a-şi întreţine familile. Vin rar şi atunci mai trec pe la azil să-şi vadă mama.

Şi mătuşa Elena a fost adusă din satul Ulmu, Ialoveni la azilul din Chişinău. Nu are copiii, iar în lipsa unei rude apropiate care s-o îngrijească, a decis să vină aici.

O zi de plasament la azil costă 200 de lei. Puţini copiii acceptă să achite o astfel de sumă pentru părinţii lor. Cei mai mulţi bătrâni stau aici graţie pensiei.

La azilul de bătrâni din Chişinău stau în plasament permanent 154 de vârstnici.

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *