Selectați pagina

Un studiu sugereaza ca expunerea la wi-fi este mai periculoasa pentru copii decat s-a crezut anterior

Un studiu sugereaza ca expunerea la wi-fi este mai periculoasa pentru copii decat s-a crezut anterior

Cei mai multi parinti ar fi ingrijorati daca copiii lor ar avea o expunere semnificativa la plumb, cloroform, vapori de benzina sau pesticidul DDT. Agentia Internationala de Cercetare asupra Cancerului (International Agency for Research on Cancer) (IRIC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a Natiunilor Unite, clasifica acestea si alte 250 alti agenti ca si carcinogeni de Clasa 2B – posibil cancerigeni pentru oameni. O alta categorie in aceeasi lista sunt campurile de radiofrecventa electromagnetica (radiofrequency electromagnetic fields, RF/EMF). Principalele surse de RF/EMF sunt radiourile, televizoarele, cuptoarele cu microunde, telefoanele celulare si dispozitivele Wi-Fi.

Iar o diatriba despre pericolele sistemelor noastre moderne de comunicatii? Evident, aceste dispozitive si campurile rezultate sunt extrem (si din ce in ce mai mult) de comune in societatea moderna. Chiar daca am dori, nu putem elimina expunerea noastra sau a copiilor nostri, la RF/EMF.  Dar, ar putea fi nevoie sa ne limitam aceasta expunere, atunci cand e posibil.

Aceasta a fost una dintre concluziile unui articol ancheta publicat in Jurnalul de Microscopie si Ultrastructura intitulat “De ce copiii absorb mai multa radiatie de microunde decat adultii: Consecintele.”  Dintr-o analiza a altor studii, autorii argumenteaza ca copii si adolescentii se afla intr-un risc considerabil din cauza dispozitivelor care radiaza microunde (si ca adultii se afla intr-un anumit risc mai scazut, dar inca semnificativ). Au fost oferite pentru consideratie urmatoarele puncte:

• Copiii absorb o cantitate mai mare de microunde decat adultii.
• Fetusii sunt inca si mai vulnerabili decat copiii. De aceea, femeile insarcinate ar trebui sa evite expunerea fetusilor la radiatie din domeniul microundelor.
• Fetele adolescente si femeile nu ar trebui sa tina telefoanele mobile in sutiene si in valul islamic.
• Avertismentele manualelor telefoanelor celulare arata clar ca exista o problema a supraexpunerii.
• Avertismentele guvernamentale au fost emise dar majoritatea publicului nu cunoaste aceste avertismente.
• Limitele curente de expunere sunt inadecvate si ar trebui revizuite.
• Dispozitivele wireless sunt radio transmitatori, nu jucarii. Vanzarea jucariilor care le utilizeaza ar trebui monitorizata mai indeaproape.

Copiii si fetusii absorb mai multa radiatie din domeniul microundelor, in conformitate cu autorii, deoarece corpurile lor sunt relativ mai mici, craniile lor sunt mai subtiri si tesutul cerebral este mai absorbant.

Intr-un plan mai general, studiile citate in document vor sa faca o legatura intre expunerea la RF/EMF si diferite tipuri de cancer, reducerea numarului de spermatozoizi din sperma si alte afectiuni. Totusi, este important sa notam ca articole ancheta ca acestea trebuie sa fie privite in contextul corect. Acest articol in particular este perspectiva unui singur grup. A fost publicat intr-o revista relativ noua si minora, cu seturi de date limitate. De asemenea, sa notam ca durata medie de timp dintre expunere la un carcinogen si o tumoare rezultanta este de trei sau mai multe decade, facand astfel dificila ajungerea la concluzii definitive.
Acesta nu este un apel sa aruncam toate dispozitivele electronice. Totusi, cel putin, ar trebui sa deschida discutia despre diferite nivele de siguranta pentru adulti fata de cele pentru copii. Speram ca mai multe studii longitudinale vor fi realizate pentru a verifica sau contrazice presupunerile de pana acum.  Intre timp, sunt adecvate reglementarile guvernamentale curente? Nivelurile de expunere despre care suntem avertizati nu par sa fi fost actualizate de mai mult de 19 ani.

Intr-un articol de opinie din Network World intitulat amenintator “Wi-Fi-ul ne omoara… incet?” editorul Mark Gibbs argumenteaza ca “… legile si avertizarile sunt toate foarte bune, dar este destul de sigur ca toate restrictiile asupra produselor care folosesc tehnologie de microunde vor gresi pe partea sigurantei; adica, partea care e sigura pentru industrie, nu partea cu ce e sigur pentru societate.”  Gibbs a adaugat apoi aceasta intrebare de incheiere rau prevestitoare: “Oare ne vom uita inapoi (cu parere de rau) in cincizeci sau o suta de ani si ne vom minuna ca dispozitivele Wi-Fi si telefoanele mobile au fost responsabile pentru cea mai mare criza de sanatate din istoria umanitatii?”

Dar, in afara de acest cel mai pesimist scenariu, subiectul merita cu siguranta mai multa atentie, si poate trebuie impuse anumite limite de bun simt asupra dispozitivelor pe care copiii nostri le folosesc si pentru cat timp.

Autor: Robert J. Szczerba, Forbes

Sursa: https://www.forbes.com/sites/robertszczerba/2015/01/13/study-suggests-wi-fi-exposure-more-dangerous-to-kids-than-previously-thought/ via familiaortodoxa.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.