robot-directorCompania japoneză din domeniul financiar, Deep Knowledge, a reuşit un caz fără precedent în lume, numind într-unul din posturile de director un program de inteligenţă artificială (IA), notează Daily Mail, în ediția online.

Robotul, denumit Vital, a fost ales pentru abilitatea sa de a detecta tendinţele pieţei “ce nu pot fi imediat evidente pentru oameni”.

Robotul, dezvoltat de Agings Analytics UK, va analiza tendinţele din bazele de date ale companiilor specializate în bio-tehnologie, încercând să prezică investiţiile ce au şanse mari de succes.

Vital (Validating Investment Tool for Advancing Life Sciences) a contribuit deja la două investiţii majore pentru compania sa.

Scopul pe termen lung al companiei japoneze este să aducă inteligenţa artificială a lui Vital până în punctul în care poate opera autonom atunci când ia decizii privind investiţiile. Eventual Vital ar trebui să aibe un vot egal asupra tuturor deciziilor financiare efectuate de companie.

Posibilitatea ca roboţii să devină şefi, prieteni sau paznici a făcut subiectul romanelor de ficţiune de ceva timp încoace. Totuşi, conştiinţa creierului uman nu poate fi replicată de către roboţi iar IA cu emoţii nu va exista niciodată.

Vital este un “membru cu drepturi egale” al unui grup din Hong Kong cât şi primul program de software numit într-o funcţie de conducere a unei companii.

Sursa: http://independent.md