Selectați pagina

Un preot din Ucraina mărturisește: Înainte vreme apăram Biserica de uniați, iar acum o apăr de schismaticii legalizaţi

Un preot din Ucraina mărturisește: Înainte vreme apăram Biserica de uniați, iar acum o apăr de schismaticii legalizaţi

Sunt preot de 36 de ani, sunt amenințat că mă vor omorî, dar totul este în mâinele lui Dumnezeu, a mărturisit clericul.

Protoiereul Ioan Tkaci, parohul bisericii Schimbării la față a Mântuitorului din satul Iasinea, care a fost capturată de  către activiștii BOaU, a povestit jurnaliștilor spzh.news despre situația religioasă din sat.

 

El a comunicat că comunitatea religioasă a Bisericii canonice din sat a fost obligată să depășească obstacolele impuse de susținătorii organizației religioase nou create, pentru a construi o nouă biserică. Potrivit acestuia, enoriașii comunității fac slujbele acum într-o capelă, care a fost construită anterior de către un localnic Alexei Dubiuk.

„Aici locuiesc proprietarii. Ei au construit această capeliţă pentru sine. Când a fost capturată biserica, mi-au propus să săvârșesc ritul bisericesc în această capelă. La început săvârșeam Sfânta Liturghie într-o casă particulară, lângă care urmează să construim biserica. Dar acolo la Liturghie veneau în jur de 10 persoane , iar când am trecut în această capelă, la slujbă participă 30, 40, 50 și 70 de enoriași”, a relatat preotul – paroh corespondentului spzh.news.

Protoiereul Ioan a slujit la Sfântul Altar timp de 36 de ani, în timpul slujirii sale preoțești a fost nevoit să apere Biserica de atacurile uniaţilor, iar acum și de atacurile activiștilor BOaU.

„Am apărat altădată Ortodoxia împotriva uniaţilor. Dar s-a întâmplat așa că în viața mea anevoiasă am fost cernunt şi în ispitele provocate și de către susţinătorii BOaU. Sunt preot de 36 de ani. Deși mă insultă, mă numesc „popă rus”, mă batjocoresc cu diferite cuvinte – nu acord atenție acestui lucru. Ei mă amenință că o să mă omoare și așa mai departe, dar totul se află numai în mâinele lui Dumnezeu. Dacă Domnul mă va face martir, atunci voi fi martir. Nu voi renunța niciodată la credința ortodoxă și voi încerca să construiesc o nouă biserică”, a subliniat preotul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Clericul a adăugat că poliția din sat nu a luat nicio măsură pentru a apăra drepturile creştinilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, iar activiștii locali ai noii structuri bisericești, printre care se află Ivan Pavliuciok și Iaroslav Jurakovskii, fac piedici în orice chip pentru a zădărnici construirea unei noi biserici.

„Am depus o plângere la poliție, dar rezultatul este nul. Când îi apelăm, poliția ajunge atunci când toată lumea se împrăștie. Vrem acum să construim o nouă biserică pe un teritoriu privat, dar ne ciocnim de piedici la orice pas. Am găsit bani pentru construcție, dar avem nevoie de ajutor pentru că ei strigă că eu (nu voi repeta limbajul lor obscen) cu patru femei nu voi ridica o nouă biserică. Dar cred că cu ajutorul lui Dumnezeu și cu ajutorul oamenilor, vom construi biserica pentru a ne ruga împreună cu acei oameni, care sunt credincioși Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Bisericii canonice condusă de Preafericitul Mitropolitul Onufrie”, a rezumat protoiereul Ioan.

Anterior, spzh.newsa raportat că de sărbătoarea Schimbarii la Față a Mântuitorului cel puțin 400 de enoriași s-au adunat la locul construcției viitoarei biserici (Biserica Ortodoxă Ucraineană) din Iasinia.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке