Selectați pagina

Un număr impunător de elevi au abandonat școala în primul semestru

Un număr impunător de elevi au abandonat școala în primul semestru

Doar în primul semestru aproximativ 150 de copii au abandonat studiile. Alți 115 nu au fost școlarizați.

Este vorba de copii cu vîrta cuprinsă între 7 și 16 ani, informează NOI.md.

Potrivit organelor locale de specialitate în domeniul învățămîntului (OLSDI), 19 copii din cei circa 150 menționați mai sus nu frecventează treapta primară, iar 129 – treapta gimnazială. Cei mai mulți dintre aceștia sînt din municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Ocnița, Cantemir, Cahul și Rîșcani.

Motivele pentru care acești copii au abandonat studiile sînt diferite: refuzul părinților de a-și trimite copilul la școală, plecarea cu părinții peste hotare, vagabondajul, starea de sănătate, starea materială precară etc. Marea majoritate a acestor copii provin din familii vulnerabile și sărace, familii monoparentale, familii numeroase sau de etnie romă. Ei suferă de lipsă de atenție și susținere din partea părinților, au un interes scăzut față de școală, înregistrează nereușită școlară sau vagabondează.

Din rîndul celor 115 copii neșcolarizați 27 nu frecventează treapta primară, iar 88 – treapta gimnazială. Aceștia sînt originari din raioanele Ștefan Vodă, Cahul, Cimișlia, Rezina, Soroca, Telenești, dar și din mun. Bălți și Chișinău. Motivele pentru care copiii nu frecventează școala sînt: refuzul părinților de a-și trimite copilul la școală, plecarea cu părinții peste hotare, vagabondajul, starea de sănătate, etc.

În primul semestru al anului de studii 2015-2016 numărul copiilor neșcolarizați era de 91 de persoane, iar cel al elevilor care au abandonat studiile – de 225 de persoane.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *