Mitul despre siguranţa organismelor modificate genetic (OMG) devine din ce în ce mai puţin de crezut. Astfel uns tudiu recent arată că în majoritatea OMG se conţin gene ascunse de viruşi, care prezintă pericol pentru oameni.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a constatat că AND-ul celor mai multe culturi modificate genetic de pe piaţă, conţin un fragment ascuns de virus, după cum anunţă Independent Science News. Spre exemplu, în 86 de culturi modificate genetic, care se află în vînzare pe scară largă în SUA, 54 din ele conţin fragmente de „Gena VI” al virusului mozaicului de conopidă (CaMV).

În studiul potenţialilor agenţi alergici din culturile modificate genetic, cercetătorii EFSA au demonstrat că prezenţă a unui material genetic al virusului GEN VI nu poate fi benefică pentru om. Acest virus poate de asemenea să distrugă funcţionarea normală a culturilor agricole, slăbindu-le capacităţile lor naturale de protecţie.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că prezenţa genei VI poate provoca schimbări fenotipice la om.

Problema principală constă în aceea că acest virus, poate să asigure pătrunderea în organism a agenţilor infecţioşi, prin dezactivarea mecanismelor specifice de apărare.

Utilizarea „Genei VI” în plantele modificate genetic, duce la o decolorare a acestora, apariţia deformaţiilor, precu şi la reducerea fertilităţii.

„Gena VI” se află în specii populare de plante modificate genetic, inclusiv porumbul MON810, NK603, boabele de soia Roundup Ready. Este regretabil faptul, că aceasta informaţia a fost publicată cu o mare întîrziere, căci unele specii de plante modificate genetic sunt tinute sub observare de către EFSA în decurs de mai bine de 20 ani.