Selectați pagina

Un nou recensămînt? Numărul populaţiei Republicii Moldova va fi revăzut

Un nou recensămînt? Numărul populaţiei Republicii Moldova va fi revăzut

Numărul oficial al populaţiei Republicii Moldova va fi revăzut în acest an. Procesul ar urma să înceapă la vară şi se va finaliza în toamnă. Va fi recalculat nu doar numărul populaţiei cu reşedinţă obişnuită în Republica Moldova, dar şi indicatorii principali de statistică demografică, indicatorii macroeconomici, precum PIB pe cap de locuitor, indicatorii de sănătate, educaţie şi piaţa de muncă.

Potrivit unui comunicat de presă citat de IPN, acţiunea de revizuire va fi desfăşurată de către Biroul Naţional de Statistică (BNS), cu suportul UNFPA şi al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, în conformitate cu datele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din 2014. De această dată, nu vor fi incluşi în baza de date cei care nu au fost acasă de mai bine de un an. Datele despre aceştia vor fi obţinute de la Poliţia de Frontieră.

Vitalie Valcov, director general BNS, spune că cea mai mare provocare în procesul de recalculare a numărului populaţiei va fi estimarea fluxului anual de emigrare.

Rita Columbia, reprezentantă UNFPA în Republica Moldova, declară că oferirea unor date statistice calitative este crucială pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare a ţării, axate pe răspunsul la necesităţile reale ale populaţiei şi realizarea drepturilor lor.

Simone Giger, directorul Biroului de Cooperare al Elveţiei, a afirmat că în procesul de revizuire a indicatorilor statistici şi de validare a acestora, este foarte importantă participarea tuturor instituţiilor naţionale, astfel să fie asigurată oferirea calitativă a datelor care să fie utilizate la elaborarea politicilor publice bazate de dovezi.

În urma procesului de revizuire a principalilor indicatori socio-economici în baza numărului estimat al populaţiei prezente, autorităţile vor dispune de date actualizate pentru elaborarea unor politici publice, Strategiei naţionale de dezvoltare „Moldova 2030”.

La recensământul populaţiei şi al locuinţelor, desfăşurat în mai 2014, au fost înregistrate 2 804 801 de persoane. Estimativ, populaţia care nu a fost supusă recenzării este de 193 434 de persoane. Astfel, numărul total ar constitui 2 998 235 de oameni.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.