Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că va numi un „raportor special independent”, care va avea un „mandat amplu și va face recomandări de specialitate privind combaterea interferențelor și consolidarea democrației noastre”.

Canada alocă 5,5 milioane de dolari pentru combaterea “dezinformării”

Canada alocă 5,5 milioane de dolari pentru combaterea “dezinformării”

Adăugând la ceea ce a vrut să spună, Trudeau a precizat că 5,5 milioane de dolari vor fi investiți pentru „a consolida capacitatea organizațiilor societății civile de a combate dezinformarea”, menționând că „dezinformarea generată adesea în străinătate poate fi o amenințare reală la adresa alegerilor noastre și este o amenințare pe care guvernul federal nu o poate combate singur”.

Anunțul a fost făcut în contextul în care s-a raportat că guvernul a ignorat avertismentele Serviciului canadian de informații de securitate cu privire la legăturile candidaților cu Partidul Comunist Chinez.

Trudeau a declarat că guvernul a protejat valorile „libertății, deschiderii și dialogului”, menționând că nu toate guvernele respectă aceste valori. El a precizat că interferențele străine au avut un impact în alegerile din 2016 în SUA și în Franța în 2017.

„Astăzi, toți liderii politici sunt de acord că rezultatele alegerilor din 2019 și 2021 nu au fost influențate de interferența străină”, a declarat Trudeau, „dar chiar dacă nu a schimbat rezultatele niciuneia dintre alegerile noastre, orice încercare de interferență din partea oricărui actor străin este îngrijorătoare și serioasă”, a spus el, adăugând că tentativa de interferență în alegeri „evoluează, inclusiv odată cu creșterea tehnologiei și a social media”.

Premierul a spus că „unii au susținut cu tărie că o anchetă publică este următorul pas necesar. Alții au subliniat defectele și provocările unei anchete publice”.

„De aceea, vom cere raportorului special independent, ca una dintre primele sarcini ale mandatului său, să ofere guvernului recomandarea cu privire la ceea ce ar trebui să fie adecvat, fie că este vorba de o anchetă, o investigație sau o revizuire judiciară și care ar putea fi domeniul de aplicare al acestei activități, iar noi vom respecta recomandarea lor.”

Sursa: https://thepostmillennial.com/breaking-trudeau-pledges-5-5-million-to-fight-disinformation-after-accusations-ccp-infiltrated-canadian-elections