avionDiplomaţii americani au refuzat să comenteze ştirile potrivit cărora un avion ucrainean a livrat o încărcătură de 150 de tone de „corespondenţă diplomatică” ambasadei SUA din Kîrgîstan.

Potrivit publicaţiei Delo No, încărcătura a fost livrată de două zboruri ale unei aeronave de transport AN-124, aparţinând companiei ucrainene Antonov Avialinii. Zborurile au avut loc între 28 şi 30 martie, şi de fiecare dată zborurile au plecat de pe aeroportul saudit Abu Dhabi spre aeroportul internaţional Manas.

Pe 28 martie, aeronava a descărcat şapte containere cântărind peste 78 de tone, iar pe 30 martie alte cinci containere cântărind 74 de tone.

Ambasada Statelor Unite din Bishkek a recepţionat în total 12 containere cântărind aproximativ 152 de tone în perioada 28-30 martie, scrie publicaţia amintită, care precizează că în noiembrie 2013, Ambasada SUA din Kiev a primit de asemenea „cargouri diplomatice” furnizate de US Aie Force.

Referitor la containerele furnizate Kievului, fostul şef al Securităţii Ucrainei, Alexander Yakimenko, a spus, citat de vesti.ru, că ar fi conţinut cutii cu 60 de milioane de dolari în bancnote mici, care au fost distribuite cu ocazia manifestaţiilor antiguvernamentale de la sfârşitul aceluiaşi an.

În Kîrgîstan există o bază militară americană, la Manas, începând cu iunie 2014. Personalul bazei are imunitate diplomatică, iar încărcăturile ajunse pe calea aerului în bază nu sunt supuse controalelor de frontieră sau vamale.

Sursa: russiatoday.ro