otet-de-mereLicoarea acrişoară şi uşor tulbure rezultată în urma fermentării cidrului de mere este unul din cele mai vechi medicamente cunoscute, men­ţionat pentru prima oară în tratate de medicină scrise în urmă cu mai bine de trei milenii.

Medicii Gre­ciei antice îl foloseau pe scară largă, însuşi Hipocrate, părintele medicinii moderne, punând la loc de cinste oţetul de mere, în scrierile sale. În medicina populară ro­mâ­nească este folosit din timpuri imemorabile. Ţăra­nii noştri din zonele de deal şi de munte prepară şi astăzi oţetul de mere în fiecare toamnă, folosindu-l apoi pe tim­pul lungii ierni contra diferitelor boli ori, pur şi sim­plu, pentru menţinerea sănătăţii. Practic, nu există regiune la noi în ţară în care să nu fie cunoscută folo­sirea acestui remediu popular în bolile specifice frigului şi se­zonului rece. Iată în continuare şapte aplicaţii cu acest minunat remediu.

Reumatismul

Se ia de trei ori pe zi câte o lingură de oţet de mere, amestecată cu o linguriţă de miere. Cura durează minim trei luni şi are efecte de dezintoxicare a organismului foarte puternice. În plus, anumite substanţe conţinute de oţetul de mere au efecte antiinflamatoare articulare şi împiedică procesele de îmbătrânire şi de degenerare a car­­tilajelor şi a epiteliilor. Durerile reumatice agravate la frig şi vânt pot fi tratate şi extern, cu o cataplasmă obţi­nută din două linguriţe de oţet, o linguriţă de hrean ras şi o linguriţă de ceapă tocată mărunt. Cele trei com­ponente se amestecă bine, se învelesc în tifon şi se aplică pe locul afectat, cataplasma ţinându-se minimum o oră.

Răcelile

De la primele dureri de gât, se face din oră în oră câte o gargară cu o soluţie concentrată de oţet, obţinută din patru linguri de oţet diluate într-o cană (250 ml) de apă. După ce durerile de gât se atenuează, gargara se face mai rar: din trei în trei ore. Este un tratament deosebit de eficient în fazele incipiente ale răcelilor. Procedura are un efect foarte bun şi în cazul în care avem senzaţia de gât uscat.
Dacă răceala deja a avansat, un tratament foarte bun pentru a trece mai uşor boala este următorul: se fac fric­ţio­nări ale întregului corp, dar în special ale toracelui, cu oţet de mere. După tratament, pacientul se înveleşte bine şi se lasă să asude vreme de măcar 10 minute. O eficienţă deosebită, în ca­zul în care aceste boli sunt însoţite de febră sau de dureri mus­culare, o are masajul cu oţet mentolat, care se obţine din trei picături de ulei volatil de mentă adăugate la o lingură de oţet de mere.

Indigestiile

Sunt cele mai frecvente iarna, când frigul, pe de o parte, şi mân­carea bogată în calorii, pe de altă parte, su­pun la eforturi suplimen­tare aparatul digestiv. Aşadar, da­că sufe­riţi iarna de indigestii frec­vente sau de hipoaci­di­tate, beţi înain­te de masă, cu 5-10 minute, şi imediat după masă, câte un sfert de pahar de apă în care a fost diluată o lin­guriţă de oţet. Oţetul stimulează salivaţia, se­creţia de sucuri gastrice şi măreşte peristal­tis­mul tubu­lui digestiv. De asemenea, îmbunătăţeşte me­tabolismul gluco-lipide­lor, o combinaţie de substanţe din alimente care este cel mai dificil de digerat şi de asimilat.

Crizele biliare

Pe fondul hranei foarte bogate în grăsimi din timpul iernii, problemele cu colecistul sunt foarte frecvente. Aceasta, cu atât mai mult cu cât vezica biliară se lene­veşte şi mai mult în zilele geroase, când suntem obligaţi să fim sedentari şi să stăm mai mult în casă. Majoritatea persoanelor care au probleme cu bila s-ar putea scuti de multe necazuri, luând 1-2 linguriţe de oţet de mere îna­in­te de fiecare masă cu 10 minute (20-25 de minute în cazul persoanelor cu un apetit alimentar foarte puternic). Acest produs natural stimulează evacuarea bilei, dizolvă calculii, are efecte antiinflamatorii directe, îmbunătăţeşte digestia şi metabolismul grăsimilor.

Îngrăşarea şi obezitatea

Sunt „în floare” după trecerea sărbătorilor de iarnă, menţinându-se cu atât mai mult cu cât, în următoarele două luni, hrana rămâne foarte bogată în calorii şi cu pu­ţine fructe şi legume crude. Soluţia este oţetul de mere, cu care se fac cele mai simple şi cele mai eficiente tratamente de reglare ponderală. Iată unul dintre ele: se bea în fiecare dimineaţă, la trezire, pe stomacul gol, un pahar de apă de izvor în care au fost dizolvate două linguriţe de oţet de mere. Apoi, pe parcursul zilei, după fiecare masă, vom bea o jumătate de pahar de apă în care am adăugat o linguriţă de oţet de mere şi două linguriţe de miere. Oţetul de mere stimulează procesele de elimi­nare din organism (în special tranzitul intestinal) şi acti­vează anumite lanţuri metabolice care favorizează slă­bitul. Dacă vreţi o cură de slăbire forte, folosiţi-o pe ur­mă­toarea: înainte de fiecare masă, oricât de îmbelşugată sau săracă, se înghit doi căţei de usturoi pisaţi împreună cu o lingură mare de oţet de mere şi puţină apă. Este un preparat nu foarte rafinat ca aromă şi cu atât mai puţin ca gust, însă intensitatea efectului merită efortul. Ar mai fi de reţinut că această cură, destul de dură pentru tubul digestiv, nu se face mai mult de şapte zile la rând, urmate de şapte zile de pauză.

Micozele unghiilor

Se agravează foarte mult în lunile de iarnă, când imu­nitatea scade, circulaţia sângelui este mai slabă, iar cor­pul (mai ales picioarele) respiră mult mai puţin, din cau­za îmbrăcămintei şi a încălţămintei de iarnă. Contra aces­tor micoze se face un tratament de lungă dura­tă, dar cu o eficienţă verificată în practică: de trei ori pe zi, di­mi­neaţa, la prânz şi seara, se ţine dege­tul în oţet de mere, timp de o jumătate de oră. Peste noapte, se înveleşte degetul bol­nav într-o vată îmbibată cu oţet de mere şi se înfăşoară în plastic (de­ge­tare tăiate din mănuşile de pro­tecţie în gospodărie). Din când în când, se mai tam­po­nează unghia şi cu tinctură de propolis sau de mu­guri de plop, care au efecte antiin­fecţioase foarte puternice şi acţio­nea­ză foarte bine pe ţesuturile înmu­iate anterior în oţet. După 2-3 luni, micoza va dispărea.

Oboseala cronică, epuizarea

Apar foarte frecvent, la sfârşitul iernii, când corpul şi psihicul încep să-şi epuizeze bateriile încărcate peste vară. Pentru reîncărcarea rapidă a acestor baterii, o so­luţie foarte bună este un masaj cu oţet de mere, eventual aromatizat cu levănţică sau rozmarin (se pun trei picături din uleiurile lor volatile într-o lin­gură de oţet). Masajul se face pe întregul corp, astfel: se ia oţet de mere în palmă şi se întinde pe piele cu mişcări blânde şi energice (făcute mereu în sens ascendent), in­sistându-se asupra umerilor, a cefei, a toracelui şi a zonei frunţii. Acest tratament durează 30 minute şi va fi urmat obligatoriu de un duş, după care vă veţi simţi proaspeţi şi în formă. Acelaşi tratament este recomandat contra surmenajului intelectual, precum şi contra febrei musculare. Masajul cu oţet de mere stimulează şi circu­laţia sângelui, mărind rezistenţa la frig.