Dioceza papistaşă salută „întâlnirea culturilor”, dar recunoaște că tradițiile spirituale și imaginile din Haiti pot părea „ciudate” pentru unii vizitatori.

Un lăcaş de cult papistaş din Germania găzduiește o expoziție de sculpturi voodoo

Un lăcaş de cult papistaş din Germania găzduiește o expoziție de sculpturi voodoo

Un grup de artiști, Atis Rezistans din Haiti, au amplasat sculpturi voodoo într-un lăcaş de cult papistaş din orașul german Kassel, relatează RP Online.

Lăcaşul în sine este închis pentru slujire începând cu 2019 „din motive de siguranță” din cauza deteriorării tavanului, dar acest lucru nu a împiedicat desfășurarea expoziției.

Lucrările lui Atis Rezistans sunt realizate din metal, fier vechi, cranii și oase umane și prezintă „credința creștină” a artiștilor și „tradițiile religiei voodoo”, ceea ce a stârnit discuții în comunitate și i-a nemulțumit pe unii papistaşi.

Dieceza catolică de Fulda, care administrează Kassel, a salutat expoziția ca pe o oportunitate pentru o „întâlnire a culturilor”, deși, potrivit unui oficial al diecezei, „tradițiile spirituale și imaginile din Haiti pot părea la început ciudate pentru unii vizitatori”.

„Dar tratarea picturală a morții este cea care are paralele și corespondențe directe în tradiția catolică, barocă. De exemplu, în forma scheletului realist din Catedrala Fulda sau în tratarea relicvelor din diferite biserici”, a precizat dieceza.

„În lumea caraibiană, atenția la detalii atunci când se abordează aceste motive este adesea mai intensă decât în cercul nostru cultural. Întâlnirea acestor cercuri culturale are loc acum în spațiul bisericii”, iar „artiștii haitieni se comportă foarte respectuos în templu și sunt în permanentă comunicare directă cu membrii comunității bisericești”, ne-a declarat un purtător de cuvânt al ICR.

Potrivit slujitorului papistaş Martin Gies, „sculpturile aparent nesănătoase au provocat iritare și uneori groază în rândul unor spectatori. Dar, în mare parte, reacția la expoziție a fost foarte pozitivă”.

El a declarat că cei de la Atis Rezistans s-au arătat foarte interesați de posibilitatea de a expune sculpturile într-un lăcaş de cult papistaş „deoarece lucrările lor de artă sunt influențate de credința creștină și de tradițiile religiei voodoo”.

Presa locală a relatat că vizitatorii au fost „șocați și speriați”, iar unul dintre ei i-a întrebat pe organizatorii expoziției: „Vă place diavolul?”.

Sursa: https://rp-online.de/panorama/deutschland/documenta-2022-irritationen-ueber-skulpturen-aus-knochen-in-kirche_aid-75312225