Unii părinţi sunt nemulţumiţi că profesorii le-au cerut fotografii şi video cu copiii lor în perioada stării de urgenţă. Mai mult, ei susţin că minorilor le-a fost încălcat dreptul la viaţă privată. În acest sens, a fost depus un demers la Ministerul Educaţiei, prin care se solicită tragerea la răspundere a profesorilor.

Președintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private, Sergiu Bozianu, a spus că mai mulţi părinţi s-au plâns că profesorii le-au cerut dovezi cum copiii lor se joacă, precum şi informaţii despre starea lor de sănătate.

„În primul rând, aceste informații nu pot fi trimise prin grupurile generale sau comune. În special, profesorul nu are competența de a colecta informații și de a ţine registre”, a explicat Sergiu Bozianu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private.

La rândul lor, responsabilii de la Ministerul Educaţiei invocă o hotărâre a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

„Această decizie s-a bazat pe hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale, care a solicitat anumite date. Dar în niciun caz nu am cerut crearea unor grupuri, colectarea unor fotografii. Fiecare diriginte a decis pe cont propriu despre cum să conlucreze cu părinții atunci când colectează aceste informații”, a declarat Valentin Crudu, şef de direcţie la Ministerul Educaţiei.

Totodată, şeful Direcţiei învăţământ general, Valentin Crudu, a declarat că la Ministerul Educaţiei nu a venit nicio plângere din partea părinților sau a tutorilor şi că regretă că au fost sesizaţi despre acest lucru abia după încheierea anului școlar.

„Acum putem doar regreta că unii profesori au colectat informații într-un mod în care i-a nemulţumit pe părinţi. Prin urmare, am luat o decizie și am solicitat departamentelor de învățământ raionale să oprească această practică”, a specificat Crudu.

Astfel, din 11 iunie a fost semnat un ordin prin care profesorilor li se interzice să colecteze informații despre sănătate a copiilor. Mai mult ca atât, părinții pot depune o plângere împotriva profesorului.

„Dacă totuși cineva va solicita astfel de informații, părinții pot scrie o plângere la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, astfel încât această instituție va aplica o amendă de până la 15 mii de lei”, a subliniat preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private.

Totodată, profesorii care vor fi sancţionaţi riscă că nu mai poată efectua anumite activități pe un termen de până la un an.

Sursa: https://www.publika.md/mai-multi-parinti-solicita-tragerea-la-raspundere-a-profesorilor-pentru-ca-le-au-cerut-fotografii-si-video-cu-copiii-lor-in-perioada-starii-de-urgenta_3077513.html