Un-gigant-al-petroluluiDaca Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sanctiuni Moscovei, punand pe lista neagra multi oameni de afaceri rusi, in urma anexarii Crimeii, iata ca puternica firma British Petroleum sfideaza masurile contra Rusiei si face importante afaceri cu Rosneft.

Firma ruseasca Rosneft si compania British Petroleum au semnat un acord pentru explorarea in comun a resurselor de petrol din Rusia, aceasta fiind prima afacere importanta pentru compania ruseasca, dupa ce Occidentul a impus sanctiuni asupra Moscovei, ca urmare a conflictului din Ucraina, potrivit Reuters.

Directorul executiv al Rosneft, Igor Sechin, un aliat apropiat al presedintelui rus, Vladimir Putin, a fost vizat de sanctiunile Statelor Unite.

„Tara noastra are un scop, nu numai sa sustinem si sa imbunatatim pozitiile celor mai importanti furnizori de energie, dar si pentru a deveni unul dintre liderii energetici mondiali”, a declarat Putin la Forumul economic, desfasurat la St. Petersburg.

Rusia este cel mai mare producator de petrol din lume, cu o productie de 10,5 milioane de barili pe zi, dar cea mai mare parte a productiei vine de la resursele de petrol din Siberia de vest, care sunt pe cale de epuizare.

Moscova spera sa repete boom-ul reusit de catre Statele Unite, in cazul sisturilor, care au schimbat peisajul energetic global. Astfel, Washingtonul a redus treptat importurile de petrol si se pregateste sa inceapa exporturile.

Rosneft si BP Rusia vor explora in comun resursele din regiunea Volga-Ural, din centrul Rusiei. Rosneft va detine 51% din acest joint-venture, iar BP restul de 49%. Trebuie amintit faptul ca BP are o cota de 20% din actiunile Rosneft.

Sursa: ziare.com