Selectați pagina

Un diplomat demonstrează că ieşirea din Europa este un avantaj. Guvernul englez îl cenzurează la ordinul provenit de la Bruxelles

Un diplomat demonstrează că ieşirea din Europa este un avantaj. Guvernul englez îl cenzurează la ordinul provenit de la Bruxelles

iain mansfieldGuvernul Maiestăţii Sale cenzurează un diplomat care scrie împotriva UE
Într-o scurtă descriere, Mansfield explică avantajele ieşirii din Uniunea Europeană. Autorităţile londoneze îi interzic interviurile şi îi închid blogul.

Deja proasta birocraţie de la Bruxelles este mai puternică decât solida şi istorica democraţie engleză.
Ultima victimă a loviturilor cenzurii este Iain Mansfield, un autor genial în vârstă de 30 de ani al „Openness and Isolation”, un jurnal în care se explică cetăţenilor britanici cum să abandoneze controlul Uniunii Europene şi cum să trăiască bogaţi şi fericiţi. Un jurnal lăudat în public de ex cancelarul Fiscului Lord Lawson şi atât de „bine articulat şi convingător” încât să garanteze, marţea trecută, victoria la „Brexit”, premiul de 100 de mii de euro rezervat de Institute of Economic Affair, un centru de inspiraţie tatcheriana, celui mai înţelept text despre riscurile şi avantajele unui adio englez destinat Uniunii Europene. Un argument atât de recent dincolo de Canalul Mânecii, dar în acelaşi timp foarte controversat. Mai ales, la puţin mai mult de o lună de la acea votare europeană care risca să îl vadă înfrânt pe premierul conservator David Cameron şi irezistibila avansare a euroscepticilor lui Nigel Farage.

Astfel, la doar două zile de la premiere iată şi mustrarea oficială, un rezervat, dar brusc apel cu care guvernul Maiestăţii Sale aminteşte autorului incompatibilitatea tezei susţinute în carte cu profesia sa de diplomat şi rolul de Ataşat Comercial la ambasada din Manila.
Faţă de această viclenie a guvernului contează foarte puţin faptul că în repetate rânduri Mansfield repetă că este vorba doar de opinii personale, fără nicio legătură cu profesia sa. După această avertizare tânărul diplomat se vede constrâns să renunţe la scurta paranteză de celebritate pentru a parcurge întunecatul tunel al celei mai izolate retrageri.
Joi, după retragerea premiului, sar în aer toate interviurile concordate cu posturi de radio, televiziune şi ziare, dar, aşa cum explică Daily Telegraph, şi blogul privat folosit de Mansfield pentru a rămâne în contact cu cititorii săi.

Rămâne curiozitatea legată de secretele ascunse în „Openess and Isolation”. Cu siguranţă au multe lucruri în comun cu majoritatea ideilor euroscepticilor englezi convinşi că ieşirea din Uniunea Europeană nu doar nu ar dăuna în niciun fel economia britanică, dar ar garanta şi imediate avantaje economice. Avantaje estimate de Mansfield la un miliard şi jumătate de euro pe an şi posibilitatea de a întreţine raporturi mai fluide şi fără obligaţii cu Europa. Un model ca şi cel elveţian. Un model care renunţă la obligaţia de a permite libera circulaţie a persoanelor şi contribuţia anuală la bugetul Ue.
Dar acea „unconfessable theory” a lui Mansfield riscă să contrazică şi să condamne la o inevitabilă înfrângere a lui Cameron care s-a obligat să amâne cel puţin până în 2017 un eventual referendum asupra permanenţei Angliei în UE.
Şi deci în numele Bruxelles-ului, mai bine pui la tăcere un tânăr savant şi acele teorii economic justificate, dar politic atât de inoportune.

Sursa: http://art31.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *