A rămas invalid după ce a fost vaccinat. Cel puţin aşa spune mama unui copil de 14 ani din satul Geamăna, raionul Anenii Noi. Familia băiatului acuză medicul din localitate că i-a administrat minorului vaccinul contra difteriei, chiar dacă acest lucru era contraindicat, deoarece fiul lor suferă de tahicardie.

vaccin

Un copil din Anenii Noi, paralizat în urma unui vaccin

În consecinţă, medicamentul i-a afectat sistemul nervos, iar copilul nu-şi mai poate folosi piciorul stâng.

Viaţa lui Alexandru Golban a luat o întorsătură tristă încă acum doi ani. Atunci a fost vaccinat contra gripei AH1N1. Ulterior, copilul a început să acuze dureri de inimă şi a fost diagnosticat cu tahicardie, iar mama sa crede că boala a fost provocată de vaccin, chiar dacă medicii au negat acest lucru.

Scenariul s-a repetat şi în luna mai a acestui an, când copilul a fost vaccinat contra difteriei fără ca medicii să ceară acordul părinţilor. S-a întâmplat în timpul unei consultaţii la medicul de familie. De data aceasta, reacţiile adverse au fost mult mai dure, iar băiatul acuză dureri de cap, de inimă şi nu mai poate mişca piciorul stâng.

În condiţiile în care se poate deplasa doar cu ajutorul mamei sau sprijinindu-se de ceva, lui Alexandru nu îi rămâne decât să viseze la o viaţă normală.

Medicul care l-a vaccinat nu crede însă că poartă vreo vină pentru situaţia în care a ajuns băiatul. Mai mult, doctorul din satul Geamăna crede că Alexandru se preface, iar boala lui nu ar fi reală.

Vasiliţa Golban spune însă că medicii din capitală, care l-au consultat pe băiat au recunoscut, deşi doar verbal, că boala fiului ei a fost provocată de cele două vaccinuri.

După ce mama lui Alexandru a depus o plângere, poliţia din raionul Anenii Noi a deschis o anchetă şi investighează acest caz.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile lansate de familia Golban.

La începutul anului curent, Curtea Constituţională a decis că vaccinarea obligatorie a copiilor nu contravine Legii Supreme a statului. Magistraţii au luat această hotărâre după ce avocatul parlamentar Anatolie Munteanu a depus o sesizare în care invoca mai multe cazuri când copiii nevaccinaţi nu au fost admişi în instituţiile de învăţământ.

Sursa: http://jurnal.md