Selectați pagina

Un cofetar din SUA are cîştig în instanţă contra homosexualilor. Grupurile pentru apărarea drepturilor homosexualilor în mare alertă!

Un cofetar din SUA are cîştig în instanţă contra homosexualilor. Grupurile pentru apărarea drepturilor homosexualilor în mare alertă!

Curtea Suprema a Statelor Unite a dat un verdict favorabil unui cofetar din Colorado, care, in 2012, a refuzat sa faca un tort de nunta pentru un cuplu gay.

Acesta a respins comanda pe motiv că este adept al familiei tradiţionale creştine. Anterior, Curtea Supremă a statului Colorado îl găsise vinovat pentru discriminare şi încălcarea legii. Dar cea mai înaltă instanţă din America a decis, cu 7 voturi pentru şi două împotrivă, că precedenta sentinţă a încălcat, de fapt, drepturile cofetarului.

In iulie 2012, David Mullins şi Charlie Craig, care se pregăteau să-şi unească destinele, au vrut să comande un tort de nuntă la cofetăria lui Jack Phillips, dintr-un oraş de lângă Denver, scrie protv.md

Acesta, însă, i-a refuzat politicos, spunându-le că la cofetăria lui nu se fac torturi de nuntă pentru căsătorii între persoane de acelaşi sex. A motivat că este un creştin tradiţional, iar convingerile lui religioase îl opresc să susţină ceva care contravine Bibliei.

Mai mult, a argumentat că este “un artist creator care are dreptul să decidă ce vinde”.

Considerându-se discriminaţi, cei doi parteneri gay l-au dat în judecată. Şi, cum Colorado este unul dintre cele 22 de state federale americane care includ orientarea sexuală în legile antidiscriminare, reclamanţii au avut câştig de cauză.

Numai că instanţa supremă a decis ca acest caz nu are legătură cu discriminarea homosexualilor, ci cu situaţia particulară a cofetarului care poate decide ce anume vrea să vândă. Astfel – a tranşat Curtea Supremă – verdictul anterior din Colorado a încălcat drepturile lui Jack Philips.

Michael Farris, avocatul cofetarului: “Curtea Supremă a făcut cunoscut, foarte limpede, că persoanele religioase sunt libere să facă parte din piaţa de desfacere a mărfurilor din această ţară.”

Grupurile pentru apărarea drepturilor homosexualilor se tem, însă, că decizia Curţii supreme de la Washington ar putea crea un precedent, respectiv tratarea căsătoriilor gay diferit de cele între persoane heterosexuale.

Ian Thompson, Uniunea pentru Libertăţi Civile: „Nimeni în America, indiferent unde locuieşte, nu ar trebui să se teamă că poate fi concediat de la muncă, sau că i se refuză o locuinţă, ori un serviciu comercial, doar pentru ce este. Noi vom lupta în continuare pentru acest principiu.”

Oricum, potrivit motivării instanţei supreme, verdictul se referă specific la cazul lui Philip Şi nu înseamnă că cei care oferă servicii pentru nunţi, inclusiv florari sau fotografi, pot de acum să refuze comenzile primite de la cuplurile gay.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке