Un locuitor din Lvov, care a criticat noua structură schismatică ucraineană pe pagina sa de Facebook, a fost găsit vinovat de incitare la ură religioasă.

Un cetăţean ucrainean a fost amendat pentru că a criticat structura schismaticilor ucraineni pe rețelele de socializare

Un cetăţean ucrainean a fost amendat pentru că a criticat structura schismaticilor ucraineni pe rețelele de socializare

La 9 decembrie 2022, tribunalul din Lvov, prezidat de judecătorul Volodymyr Marmash, a amendat cu 5100 de grivne un cetățean al Ucrainei, care a ridiculizat pe Facebook structura schismatică ucraineană și clerul acesteia, relatează zaxid.net.

În decizia instanței se arată că în mai 2021 un locuitor din Lvov a publicat pe Facebook declarații care „conțin manifestări de agresiune verbală, insulte, dispreț extrem pentru Biserica Ortodoxă a Ucrainei (n.r.: schismatici) și clerul său, promovează o atitudine intolerantă, ostilă față de Biserica Ortodoxă a Ucrainei, insultă sentimentele religioase ale credincioșilor și susținătorilor, incită la ură și ostilitate pe motive religioase”.

Inculpatul a fost acuzat că a folosit denumiri și caracterizări depreciative la adresa Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, cum ar fi „o himeră politico-religioasă” sau „un cler cinic care are nevoie de evanghelie”.

De asemenea, el a afirmat că Biserica Ortodoxă a Ucrainei are un număr „patetic” de parohii și enoriași și că recrutează „perverși fugari” în rândurile sale și a recomandat în mod sarcastic ca Biserica Ortodoxă a Ucrainei să își reprofileze hainele bisericești în stil nazist pentru a fi pe placul SUA. Publicațiile inculpatului conțineau, de asemenea, alte referiri disprețuitoare și denigratoare la adresa Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Instanța a stabilit că autorul acestor publicații avea studii superioare, nu avea condamnări anterioare și nu era înregistrat la un narcolog sau psihiatru. Instanța a calificat acțiunile sale în temeiul articolului 161 partea 1 din Codul penal.

Deoarece acuzatul s-a pocăit, a cooperat cu ancheta și a ajuns la un acord cu procurorul, a fost condamnat la o amendă de 5100 grivne (300 de venituri minime neimpozabile ale cetățenilor) și la plata a 6006 grivne ca onorariu pentru serviciile unui expert invitat.

Profilul de Facebook în care condamnatul a scris despre Biserica Ortodoxă a Ucrainei a fost șters.

Sursa: https://zaxid.net/sud_pokarav_lvivyanina_za_vismiyuvannya_u_sotsmerezhi_ptsu_n1554358